Laialt levinud akneprobleemil võivad olla tõsised tagajärjed

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõsine akne. Illustratiivne foto.
Tõsine akne. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Eestis kannatab akne käes ligi 142 400 kooliõpilast ning paljude jaoks jätkub haigus ka pärast teismeiga, tekitades nii psühholoogilise kui ka emotsionaalse trauma kogu eluks.

Eesti, Läti ja Leedu kooliõpilastest esineb aknet kuni 90 protsendil ehk kokku rohkem kui 700 000 kooliõpilasel.

Põhja-Eesti regionaalhaigla nahaarsti doktor Kairi Nurme sõnul ei ole akne vaid kosmeetiline probleem ning õigeim viis sellega toime tulla on pöörduda arsti poole. «Loomulikult on võimalus, et akne kaob iseenesest, ent kui sellele ei leita õigel ajal ravi, võivad tekkida nahale inetud armid või muud akne jääknähud, mida on hiljem väga raske ravida,» ütles doktor Nurm.

Vistrikud ehk akne on väga levinud nahahaigus, mis tekib peamiselt puberteedi- ja noorukieas. Tegemist on karvanääpsu ja rasunäärme viimajuha ning neid ümbritseva koe kroonilise põletikuga. Üldjuhul pole rasunäärmed väga aktiivsed, kuid puberteediea hormonaalsete muutuste tõttu hakkavad need rohkem rasu tootma. Kui rasu ei pääse vabalt naha pinnale, koguneb see rasunäärmesse, lisanduvad bakterid, tekivad komedoonid ja punetavad vistrikud, raskemal juhul valulikud põletikulised sõlmed või tsüstid.

Arvatakse, et akne tekke põhjuseid on mitu, näiteks valesti valitud kosmeetika, ravimid, suitsetamine, alkohol, vale toitumine, stress ja pärilikkus. Tegemist pole siiski akne otseste põhjustega, vaid oluliste faktoritega, mis võivad mõjutada haiguse kulgu ehk seda, kuidas ja kui kiiresti akne süveneb või paraneb. Akne teket aitab ennetada õige nahahooldus, varane ravi ja tervislik toitumine. Pidev rämpstoidu söömine on samuti üks akne tekkepõhjuseid.

Novembris räägib doktor Nurm Akne-teemalise kampaania «Ei Aknele!» raames kuues Tallinna koolis akne tekkepõhjustest, sümptomitest ja annab praktilist nõu, kuidas haigust ravida. «Teismeliseeas, kui välimus mängib olulist rolli, võivad aknest tingitud nahamuutused tekitada kogu eluks nii psühholoogilise kui ka emotsionaalse trauma, mistõttu on sellised seminarid väga olulise tähtsusega,» lisas Nurm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles