Norra professor: Eestis peab alkoholi tarvitamist vähendama

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte naiste seas levib komme päeva veiniklaasiga lõpetada.
Noorte naiste seas levib komme päeva veiniklaasiga lõpetada. Foto: SCANPIX

«Kui te soovite, et Eestis sünniks vähem fetaalse alkoholisündroomiga lapsi, siis tuleb alkoholi tarvitamist vähendada populatsioonis tervikuna,» leidis Norra Tromsø Ülikooli professor dr Ganesh Acharya.

«Soomes on juba niigi liberaalne alkoholipoliitika, kuid miks siis ikkagi Eestisse jooma tullakse? Näeme ju kogu aeg, kuidas soomlased, iirlased ja britid siin pidutsevad. See toob küll raha riigikassasse, kuid tekitab ka probleeme,» nentis professor.

Norra alkoholipoliitika on tema kinnitusel muutunud väga rangeks, arvatavasti maailma üheks rangemaks. Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel juuakse Eestis 12,45 liitrit puhast alkoholi üle 15-aastase elaniku kohta aastas, Norras aga märksa vähem – 7,7 liitrit.

Acharya selgitas, et Norras kontrollib kogu alkoholipoliitikat valitsus. Eraisikud ei saa asutada firmat, mis pruuliks õlut või valmistaks viina. Kanget alkoholi saab osta vaid eripoodidest. Tööpäeviti on võimalik supermarketitest õlut osta kella 15-ni. Keelustatud on kogu alkoholireklaam. Need on mõned näited, millega on suudetud Acharya kinnitusel alkoholi tarvitamine riigis kontrolli alla saada.

Ühest Norras läbi viidud uuringust aga selgus, et alkoholi on tarvitanud 16 protsenti naistest raseduse esimesel trimestril ning kümme protsenti raseduse teisel trimestril. Acharya toonitas, et raseduse ajal ei tohi üldse alkoholi juua. «Alkoholi tõttu katkevad rasedused ja sünnivad surnud lapsed. Võib-olla tuuakse nad elule tagasi, kuid neil on aju- ja südamekahjustused, sünnidefektid ja hilisemas elus käitumuslikud probleemid. Seda kõike saab aga väga lihtsalt ennetada – lihtsalt ei tohi juua!» rõhutas ta, et alkoholi tekitatud sünnidefektid on täielikult välditavad. «Alkohol on aga meie ühiskonda väga juurdunud, mistõttu võib naistel olla raske joomisest loobuda.»

Acharya kinnitas, et siinkohal on väga oluline riigi toetus, ent ka mehed peaksid oma naisi toetama ja teadma, et alkohol on lootele ohtlik. «Tuleb lõpetada joomine, suitsetamine ja tarvitada foolhapet. Rohkem ei saagi midagi teha – natuke dramaatiline ja natuke liiga lihtne, kuid nii see on,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles