Haprad küüned viitavad vitamiinipuudusele

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Räägitakse, et naise tõelise vanuse paljastavad käed, mis annavad infot nii elustiili, harjumuste, tervise kui ka isegi geenide kohta. 

Kuna käed puutuvad kõige enam kokku tuule ja külmaga, kemikaalide, mustuse ja hulga teiste ärritajatega, on neile vaja suurt tähelepanu pöörata. Nüüd, kus talv on ukse ees, oleks taas õige aeg kodune käehooldusvahendite valik üle vaadata.

Kontoritöötajatele on sageli tõeliseks murelapseks just küüned. „Peamisi põhjuseid, miks patsiendid meie poole pöörduvad, on küüneseened, lõhenenud, haprad ja kahjustatud küüned,” sõnas Viru keskuse Apotheka apteegi proviisor Liis Kruus.

Vajalikud vitamiinid

Kuigi seenhaigus on märksa levinum varbaküüntel, esineb seda siiski ka kätel. Sageli tuleb inimene apteeki pärast seda, kui on juba aastaid seenhaiguse all kannatanud. Apteegis pakutavad tooted mõjuvad vaid küüne väljakasvavale osale, vana ja kahjustatud küünt enam puhtaks ei pruugi saada. Paiksed seenevastased vahendid on kõige tõhusamad siis, kui küünekahjustus on kerge ning piirdub vähem kui poolega küüne välisservast.

Paiksed seenevastased vahendid, näiteks pliiatsid, geelid ja lakid, vähendavad küüne pH-taset nii, et seenel ei ole enam mugav areneda. Õige toote leidmiseks on hea apteekriga konsulteerida, sest vahendeid on kümneid. „Tihtipeale ei suuda paikne ravim küüneseent välja ravida, sest selle imendumine läbi küüneplaadi on piiratud. Sageli suunamegi patsiendi edasi arsti juurde, sest ta vajab pikaajalisemat tablettravi,” selgitas Kruus.

Habraste küünte põhjuseks võivad olla liigne kokkupuude vee ja puhastusvahenditega, vananemine, mõningad küünetooted – faktorid, mis põhjustavad niiskuse kadu küüneplaadist. Sageli tuleb nõrkade ja kergesti katkevate küünte probleemi tagamaid otsida sellest, et organismis on mingist ainest puudus. „Tihti on probleemid ühel ajal nii küünte kui ka juustega, selleks puhuks on kõige parem ette võtta korralik vitamiinikuur, kus oleksid sees vajalikud mineraalained. Lisaks tsingile, vasele ja seleenile on oluline raua ja biotiini juurdemanustamine,” rääkis Kruus.

Kotti niisutav kreem

Küünte korrashoiu kõrval peaks sügisel meeles hoidma käsi hooldada. Kätekreemide valik on apteegis väga lai. „Patsientide lemmikud on kahtlemata kreemid, mis imenduvad kiiresti ega jäta nahka rasvaseks,” rääkis Kruus. Niisutavat kreemi vajavad eelkõige eakad inimesed, kelle naha rasu- ja higinäärmete aktiivsus langeb, samuti nahakahjustustega patsiendid, ravimite tarvitajad ning need, kes töö tõttu pidevalt käsi pesema ja desinfitseerima peavad.

Kes tunneb, et käed pidevalt kuivavad, peaksid meeles pidama sedagi, et käsi tuleks pesta leige veega, võimalusel mitte väga tihti ning kuivatades ei tohiks käsi hõõruda rätiku sisse, vaid pehmelt kuivatada. Kui leti ees seistes hooldustoodete valik silme eest kirjuks võtab, tasub alati küsida nõu apteekrilt, kes oskab sobivat toodet soovitada.

Hooldusvahendid iluteegist 

Apteek ei ole aga enam ammu koht, kust vaid ravimeid osta. Apotheka pakub ka küünte hoolduseks väga erinevaid maniküüritarbeid, muuhulgas viile, küünekääre ja mitmesuguseid muid vahendeid, näiteks lakieemaldajat, küünetugevdajat, närimisvastast lakki. Samas rõhutavad proviisorid, et kuigi käte eest hoolitsemine on tähtis, et tohi sellega siiski üle pingutada, pideva tähelepanuga võib küüntele hoopis liiga teha.

Apotheka Netiapteegist võib küünte ja käte hoolduseks leida näiteks järgmisi abivahendeid:

Excilor küünepliiats seennakkuste raviks (400 kasutuskorda)
Küünepliiatsi toimeaine tungib küüneplaadi sisse ja muudab mikrokeskkonda, muutes seda seene kasvuks ebasoodsaks. Toime on märgatav kohe pärast nakatanud küünesoa väljakasvamist. [Osta Netiapteegist]

Lumiderm kaitsev ja taastav kätekreem (100 ml)
Rikkaliku niisutava ja toitva kompleksiga kanepiseemneõli baasil kätekreem aitab hoida naha niiskuse tasakaalu, imendub kergelt, nahk muutub pehmeks. Budleia ekstrakt kaitseb nahka ja küüsi välismõju eest, teelehe ja piimputke ekstraktid aitavad nahal kiiremini taastuda. Toodetud Eestis. [Osta Netiapteegist]

Decubal kätekreem (100 g)
Toitev, kaitsev ja pehmendav kätekreem kuivale ja tundlikule nahale. Sisaldab lanoliini ja avokaado õli, mis toidavad ja pehmendavad nahka. Kergesti imenduv, lõhna- ja värvaineteta. [Osta Netiapteegist]

Ciccarelli SOS küünetugevdusgeel (10 ml)
Taastab küünte loomuliku tugevuse ja elastsuse juba kahe nädalaga. Geeli on mugav kasutada tänu pliiatssüsteemile - geel on läbipaistvas pehmes tuubis, mis on varustatud spetsiaalse aplikaatorpintsliga. [Osta Netiapteegist]

Biosil Caps (60 kapslit)
Esimene seespidine preparaat, millel on kliiniliste uuringutega tõestatud võime stimuleerida kollageeni sünteesi kogu kehas ning seeläbi parandada naha, juuste, küünte, luude ning tõenäoliselt ka teiste sidekoeliste struktuuride seisundit. [Osta Netiapteegist]

Nailner küünesprei seenhaiguste raviks XXL (35 ml)
Korraga saab ravida kuni kolme küünt. Lahuse toimeained imbuvad otse seeninfektsiooni juurtesse, küüne pH väheneb ja tekib happeline keskkond, mis takistab seeninfektsiooni edasist levikut ja kasvu. Ravi kestab 10-12 nädalat, kuni küüs täielikult vahetub. [Osta Netiapteegist]

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles