Diana Ingerainen: perearstid ootavad e-ravilehte

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diana Ingerainen.
Diana Ingerainen. Foto: Toomas Huik

Eesti Perearstide Seltsi juhi Diana Ingeraineni sõnul peaks retseptikeskuses olema tsentraalne ravileht, mis annaks ülevaate patsiendi viimasest aktiivsest ravist. E-ravilehel võiks olla nii arsti, patsiendi kui apteekri vaade.

«Meil on e-Eesti, kuid puudub kõigile ühtmoodi arusaadav e-ravileht,» vahendab Ingeraineni konverentsil «Polüfarmakoteraapia kliinilises praktikas» öeldut meditsiiniuudiste portaal med24.ee

Ta rääkis, et perearsti töölaualt on võimalus minna retseptikeskusesse, kus retseptid on järjest, dokumendipõhise tekkega. Näha on, millised retseptid on annulleeritud või müüdud, kuid puudub terviklik ülevaade, mida patsient korraga saab ja kas neil ravimitel on koostoimeid.

Ingerainen näeks järgmise sammuna, et retseptikeskuses oleks tsentraalne ravileht , mida võib nimetada ka skeemiks või ravimi võtmise juhendiks ning millel on patsiendi, arsti ja apteekri vaade. 

E-ravileht peaks kuvama just konkreetsele osapoolele vajalikku infot, mis võib olla erinev. Patsiendi aspektist tõi perearst välja, et raviskeemi muutudes ei saa patsient sageli aru, mida ta võtma peab: «Kui ta tuleb perearsti juurde ravilehega, on see juba pool võitu, kuid võib ette tulla, et patsient tuleb arsti vastuvõtule ravimikarpidega. Patsiendile selgitades ei pruugi talle kõik kohe meelde jääda ning e-ravileht annaks võimaluse infot patsiendiportaalist üle vaadata.»

E-ravileht aitaks saada ülevaate viimasest aktiivsest ravist ning peaks kindlasti olema nähtav ka apteegis. Ingerainen selgitas, et ravi muutes saaks arst teha vajaliku muudatuse ka kohe ravilehel ning see omakorda annaks võimaluse hinnata ravimite koostoimeid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles