Loomadele antavad antibiootikumid mõjutavad ka inimest

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibiootikumikuuri ei tasu pooleli jätta.
Antibiootikumikuuri ei tasu pooleli jätta. Foto: SCANPIX

Aastail 2010-2012 kahanes veterinaarseks otstarbeks kasutatavate antibiootikumide müük Euroopas ligikaudu 15 protsenti, mis on positiivne uudis antibiootikumiresistentsete bakteritüvede leviku tõkestamise seisukohalt.

«Antibiootikume kasutatakse mikroorganismide esilekutsutud haiguste raviks. Antibiootikumide kasutamisega kaasneb paratamatult ka antibiootikumidele resistentsete bakteripopulatsioonide teke ja levik, mis omakorda vähendab ravi võimalusi nii inimestel kui ka loomadel, sest on tõestatud, et resistentsed bakterid võivad loomadelt inimesele üle kanduda nii otsekontakti kui ka loomse toidu kaudu,» selgitas ravimiameti müügilubade osakonna juhataja Margit Plakso. 

Näiteks toiduga levida võivad bakterid Salmonella ja Campylobacter nakatavad nii inimesi kui loomi ja pärinevad tema sõnul tihti just põllumajandusloomadelt, kes võivad olla haigustekitaja kandjaks ise haigestumata.

«Antibiootikumide kasutamine põllumajandusloomadel suurendab võimalust, et Salmonella ja Campylobacter puutuvad kokku antibiootikumidega ja bakteritel areneb resistentsus enamkasutatavate antibiootikumide suhtes. Näiteks fluorokinoloonide rühma kuuluva enrofloksatsiini kasutamine põllumajandusloomadel on arendanud Salmonella ja Campylobacter bakterites resistentsuse inimestel kasutatava ja samasse ainete rühma kuuluva antibiootikumi tsiprofloksatsiini vastu. Selliste resistentsete mikroorganismide põhjustatud haiguste ravi on olemasolevate antibiootikumidega keeruline ja vahel isegi võimatu.»

Uue toimemehhanismiga antibiootikume ei ole aga Plakso sõnul viimastel aastatel turule tulnud, mistõttu on oluline hoida olemasolevaid antibiootikume nii-öelda toimivatena. «Seetõttu tuleb neid mõistlikult kasutada nii inimeste kui loomade ravis, et vältida resistentsete bakterite kujunemist ja levikut.»

Mitmed loomadel kasutatavad antibiootikumid on tema sõnul väga olulised ka inimeste ravis, seega on nende mõistlik kasutamine ja kasutamise vähendamine loomadel teema, mis muutub kogu maailmas üha olulisemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles