Teadlased leidsid uue viisi HIVi leviku tõkestamiseks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-testi uurimine.
HIV-testi uurimine. Foto: AFP / Scanpix

Teadlased avastasid uue meetodi HIVi nakatumise ärahoidmiseks, mille puhul viirusel ei lasta rakkudesse tungida. Ja see ei ole vaktsiin. 

Loomulik immuunsus on parim viis enda kaitsmiseks viiruste, bakterite ja parasiitide eest. Ning parim viis sellise immuunsuse omandamiseks on enamikul juhtudel kas haiguse läbipõdemine või vaktsineerimine, kirjutab Time. 

Siiani oli selline kaitse võimalik vaid taoliste haiguste puhul nagu tuulerõuged või poliomüeliit ehk lastehalvatustõbi. Kuid nüüd ütlevad Harvardi ülikooli teadlased, et peagi saavad inimesed end sarnasel moel, kuid teistsuguse meetodi abil ka HIVi eest kaitsta. 

Chad Cowan, Derrick Rossi ja nende kolleegid Harvardi ülikooli tüvirakkude ja taastava bioloogia osakonnast teatasisd, et neil on õnnestunud vererakkude genoome sellisel moel muuta, et nad oleks HIVi jaoks läbimatud. 

Et ellu jääda, peab HIV sisestama oma genoomi tervesse rakku ja selleks seob viirus end rakkude pinnal paikneva valgu CCR5-ga. Kui CCR5 on aga muteerunud, näeb see olukord välja umbes selline, nagu ukselukk oleks ära vahetatud ja HIVil ei oleks enam õiget võtit - ta ei saa end nende rakkude külge enam siduda ja rakud on seega kaitstud. 

Nii õnnestuski teadlastel välja töötada mehhanism, mille abil rakud muutusid HIVi suhtes resistentseks. 

Samast meetodist võib olla abi ka HIV-patsientide ravis, kui selle abil saab asendada patsiendi enda immuunrakud sellistega, mis on HIVi suhtes resistentsed. 

Rakud, mida Cowan ja Rossi oma katsetes kasutasid, olid vere tüvirakud. Et meetodit saaks kasutada HIVi ravis, peaks patsiendi luuüdist võtma tema enda vere tüvirakke, eemaldama neist CCR5-geeni ja siirdama rakud tagasi patsiendile. 

Lõpuks oleks patsiendil HIVi suhtes immuniseeritud vererakud. 

Et oma ideed testida, töötavad teadlased praegu koos teise uurimisrühmaga, et näha, kas meetod töötab HIVi nakatunud hiirte puhul. 

Muide, väikesel protsendil Euroopa päritolu inimestest on kaasasündinud immuunsus HIVi suhtes - neil on kaks koopiat muteerunud CCR5-geeni. Neid on põhjalikult uuritud ja praegu on teada, et nad on täiesti normaalsed ja terved inimesed, kes on loomulikult HIVi suhtes immuunsed. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles