Spikker ebatervisliku toidu vältimiseks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasanje.
Lasanje. Foto: Panther Media

Restoranis või kohvikus einestades võib olla keeruline valida tervislikku toitu, sest paljud toidud panevad suu vett jooksma ning nende tervislikkusest ei pruugi menüüs juttugi olla.  

CNN on tulnud aga tervisliku toidu armastajatele appi ning selgitanud välja, milliste nimetustega toitude kasulikkuses tasub kahelda. Menüüsid analüüsides selgitati välja nimetustes sisalduvad sõnad, mis viitavad, et toidus võib olla liiga palju kaloreid, süsiveskuid, rasva või soola. Selliste toitude tarbimine võib viia rasvumise, diabeedi, kõrgvererõhutõve või südamehaiguste tekkeni.

Praetud toitud

Praetud toitude söömine võib viia arterite ummistumiseni. Selle ärahoidmiseks tasub jätta tellimata toidud, mille nimetuses on sõnad:  

  • krõmpsuv
  • taignas
  • krõbe
  • koorikuga
  • paneeritud
  • kuldne

Toidud, kus on palju suhkrut

Koogid, pirukad või sõõrikud on ilmselgelt väga magusad ning sisaldavad palju suhkrut, kuid on ka palju teisi sööke, milles võib samuti leiduda palju suhkrut. Sellisete toitude nimetustes on näiteks sõnad:

  • BBQ
  • glasuuritud
  • kleepuv
  • mesi  

Samuti ei tohiks süüa liiga suurtes kogustes pastat, kartulit või riiski ning isegi tervislikuks peetavat kuskussi või kinoad.

Kaloririkkad toidud

Tellimata tasuks jätta road, mille nimetuses on sõnad:

  • topelt
  • kreemine
  • juustune
  • sulanud
  • sametine
  • rikkalik

Tervislikumad valikud

Tavaliselt leiab tervislikumat toitu nendest söögikohtadest, mis keskenduvad kohaliku tooraine kasutamisele. Nende menüüst tasub otsida sõnu:

  • grillitud
  • hautatud
  • küpsetatud
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles