Kalaõli tarbimine tõi ootamatu kasu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalaõlikapslid on üks müüdavamaid toidulisandeid.
Kalaõlikapslid on üks müüdavamaid toidulisandeid. Foto: SCANPIX

Haifa ülikooli värske uuringu järgi aitas kalaõli tarbimine pidurdada nikotiiniisu ning vähendas ka päevas tõmmatud suitsude arvu.  

«Need ained ja ravimid, mida kasutatakse praegu sõltuvuse ravimisel, ei ole piisavalt efektiivsed ning võivad põhjustada ebameeldivaid kõrvaltoimeid. Uuringust selgus, et oomega-3, mis on odav ja lihtsasti kättesaadav toidulisand, ei põhjusta peaaegu mingeid kõrvaltoimeid ning aitab vähendada suitsuisu,» ütles Haifa ülikooli sõltuvusprogammi juhtiv teadlane Sharon Rabinovitz Shenkar.

Uuringu tarbeks jagati 48 suitsetajat kahte rühma, kirjutas newsmaxhealth.com. Ühele rühmale anti oomega-3 rasvhapet sisaldavaid tablette ning teisele grupile platseebot. Kummagi grupi liikmetel ei palutud suitsetamist lõpetada. Uurijad jälgisid osalejate nikotiiniisu ja suitsetamise sagedust 30 päeva jooksul.

Tulemused näitasid, et need suitsetajad, kes võtsid oomega-3 rasvahappe tablette, vähendasid tarbitud suitsude arvu päevas nii, et keskmiselt tõmbasid selle grupi osalejad kaks suitsu päevas, kuigi neil ei palutud oma suitsetamise harjumusi muuta. Lisaks sellele vähenes ka kalaõli tarbinud grupi himu suitsetamise järele.

Platseebot saanud grupi liikmed suitsetamisega seotud käitumist oluliselt ei muutnud ning nende ööpäevas tarbitud suitsude arv jäi enam-vähem samaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles