Soovid tugevamat biitsepsit? Treeni jalgu!

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taani teadlased tõestasid, et kõige parem viis käelihaste treenimiseks on treenida neid koos suurte lihasgruppidega. Nimelt kutsub suurte lihasgruppide treenimine esile anaboolsete hormoonide taseme tõusu, millest on omakorda kasu ka väiksematel lihasgruppidel.

Taani Odense ülikooli sporditeadlased panid 14 tudengit üheksaks nädalaks jõutrenni tegema. Üks tudengite grupp treenis vaid oma biitsepsit.Teine grupp treenis samuti biitsepsit, kuid lisaks pidid nad iga kord tegema ka 6 seeriat kümne kordusega jalapressi. Mõlema grupi katsealused treenisid vaid ühe käe biitsepsit, kuid teine rühm treenis mõlemat jalga, kirjutab ergo-log.com.

Nii selgus, et isegi selle käe biitseps, mida ei treenitud, muutus tugevamaks. Osalt juhtub see tänu teise käe biitsepsi treenimise hormonaalsele mõjule, osalt ilmselt ka tänu vaimsele neuromuskulaarsele toimele. Kugi see kõlab veidralt, aga lihased võivad tõepoolest saada veidi tugevamaks pelgalt sellest, kui nende treenimisele mõelda.

Ja katsed näitasid, et jalalihaste treenimine jalapressi abil pärast biitsepsiharjutusi kiirendas biitsepsi arengut. Teadlased arvasid, et suurte lihasgruppide treenimine paneb keha tootma suuremal  hulgal anaboolseid hormoone nagu testosteroon ja kasvuhormoon. Kui nad seda kontrollisid, selgus, et hüpotees vastab tõele.

Kuna 14 inimest hõlmav uuring on väga väike, soovivad teadlased oma tulemusi suurema uuringu käigus kontrollida. Siiski julgevad nad juba praegu soovitada: kui soovid tugevamaid käelihaseid, ära unusta samal treeningkorral ka suuremaid lihasgruppe. Ehk et kui treenid erinevaid lihasgruppe eri päevadel, võiksid kombineerida väikseid lihasgruppe (käed, õlad) suuremate lihasgruppidega (rind, selg, jalad), et optimeerida treeningefekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles