Neli levinumat hirmu, mida on võimalik ületada

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Positiivne mõtlemine aitab edu saavutada.
Positiivne mõtlemine aitab edu saavutada. Foto: SCANPIX

Hirm on täiesti loomulik emotsioon, kuid kui hirmud hakkavad igapäevaelu segama, tuleb õppida nendega toime tulema ja neid ületama. Huffington Post toob välja neli levinumat hirmu, millest on võimalik võitu saada.

Hirm ebaõnnestumise ees

Me ei tea, mis tulevikul meie jaoks varuks on. Tulevikule mõtlemine võib olla hirmutav, eriti siis, kui küsime endalt pidevalt, kas liigume ikka õiges suunas, kas saavutame neid teid pidi liikudes edu ja stabiilsuse. Võib-olla mõtleme, et ebaõnnestumine on laiskuse või valede otsuste tulemus. Võib-olla võtame ebaõnnestumist kui märki, et me ei ole piisavalt head, et edu ära teenida. See ei ole tõsi. Võttes igat ebaõnnestumist kui vajalikku õppetundi, liigume õiges suunas. Kuidas me käima õppisime? Me ei ütle ju kunagi, et lapsed «ebaõnnestuvad», kui nad kukuvad. Me lepime sellega, et kukkumine on osake protsessist ning lõpuks tõusevad nad püsti ja proovivad uuesti. Sama kehtib ka meie elu kohta. Ebaõnnestumistest õppimine viib edaspidi eduni.

Hirm tervise halvenemise ees

Tervise pärast kiputakse ikka muretsema ning eriti kergelt tekib hirm siis, kui haigestuvad meie lähedased. Kuid muretseda ei tohiks. Tõepoolest, haigestumised võivad tulla ootamatult ja sageli ei saa me seda ka kontrollida, kuid hirmul ei tohiks kindlasti lasta elu segada. Oma keha kuulamine on esimene samm tervisliku ja tasakaaluka elu suunas. Keskendu sellele, mida su keha sulle ütleb. Söö, tee trenni, puhka ja joo piisavalt vett. Sinu keha on sinu tempel ja kui sa seda ka nii kohtled, on võimalik hirmudest võitu saada. Hinga. Kuula ja naudi oma keha.

Hirm vananemise ees

Vananemine ei ole lihtne, eriti, kui me näeme oma lähedasi vananemas. Kardame teadmatust ja ebakindlust tuleviku suhtes. Aitab, kui me ei tugine hägusa tuleviku suhtes hirmule, vaid lähme sellele vastu põnevusega. Mis siis, kui tulevik on suurepärane? Miks lasta hirmul seda rikkuda? Lihtsalt natuke usku on vaja. Kui me hakkame tulevikku nägema suure seiklusena ja näeme end tulevikus rahulolevatena, siis saabki see suure tõenäosusega nii olema. Igas vanuses võib olla õnnelik. Hirm vananemise ees tuleb asendada uudishimuga, püüda võimalikult palju õppida ja saavutada, et tagada rahulolu igas eluetapis.

Hirm riskide võtmise ees

Kui me riske ei võtaks, ei jõuaks me ka elus edasi. Me ei saaks neid väärtuslikke kogemusi, milles elu mõte seisneb: armastus, suhted, uued töökohad, haridus, meie enda füüsilised piirid, rõõm, õndsus ja mõistmine. Risk, olgu selleks siis kellegi kohtingule kutsumine või langevarjusport, toob meile «liblikad kõhtu». Ehkki see tunne võib hetkeks olla ebamugav, viib see tegelikult edasi. Seda seni, kuni riskide võtmine on ohutu ja kahjutu teistele inimestele. Seega võta riske ja tunneta neid liblikaid! Kui ületad hirmu riskide võtmise ees, saad teha neid asju, millest oled alati unistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles