Poemahlas võib olla rohkem suhkrut kui kokakoolas

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahlad pole nii kasulikud nagu ekslikult arvatakse.
Mahlad pole nii kasulikud nagu ekslikult arvatakse. Foto: SCANPIX

Suurbritannias uuriti lastele mõeldud poemahlade ja -jookide sisaldust ning selgus, et kolmandik neist sisaldab rohkem suhkrut kui valge surma võrdkujuks peetud kokakoolat.

Kampaania Action Sugar raames analüüsiti lastele mõeldud 203 mahla, mahlajooki ja smuutisid, kirjutab Guardian. Enam kui veerand (57) neist sisaldas rohkem suhkrut kui Coca-Cola, mille 100 milliliitris on 10,6 grammi suhkrut. See on umbes viis teelusikatäit suhkrut 200 ml klaasi kohta. Veerand degusteeritud mahladest sisaldasid vähemalt kuus teelusikatäit suhkrut 200 ml (klaas) kohta, mis on täiskasvanud inimese päevane maksimumannus. Viiekümne üheksale tootele oli lisatud kas suhkrut või glükoosi-fruktoosisiirupit, mis lisab jooki tarbetuid lisakaloreid ja lõhub lisaks ka hambaid.

«See on skandaalne, et need joogid on laste ja vanemate jaoks märgistatud kui tervislikud,» rääkis professor Graham MacGregor Londoni Kuninganna Mary ülikoolist, kes on Action on Sugar juht.

Kampaania korraldajate sõnul sellised joogid «põhiline ja tarbetu» suhkru- ja kaloriallikas, mis viib hambahaiguste, ülekaalulisuse ja teist tüüpi diabeedi aina kasvava haigestumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles