Neli kilpnäärmehaiguse sümptomit, mida alahinnatakse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaelavalu võib samuti viidata kilpnäärmehaigusele.
Kaelavalu võib samuti viidata kilpnäärmehaigusele. Foto: SCANPIX

Paljud inimesed seostavad kaalutõusu ja väsimust vanusega, ehkki need võivad viidata hoopis tõsistele terviseprobleemidele.

Enam kui 20 miljonit ameeriklast kannatab mõne kilpnäärmehaiguse käes, vahendab Fox News. Paljud neist juhtudest jäävad diagnoosimata, kuid kui õigel ajal ravi ei saa, tõuseb omakorda kardiovaskulaarsete haiguste, viljatuse ja osteoporoosi viljatuse tekke risk.

Kaela eesosas paiknev liblikakujuline kilpnääre on elund, mis toodab hormoone ja reguleerib inimese ainevahetuse kiirust. Kui kilpnääre toodab liiga palju hormoone, on tegemist kilpnäärme ületalitluse ehk hüpertüreoosiga. Kui hormoone on veres liiga vähe, on tegemist hüpotüreoosi ehk kilpnäärme alatalitlusega. Kilpnäärmevähk ehk kilpnäärme pahaloomuline kasvaja on haigus, mille olemuseks on kilpnäärme rakkude piiramatu vohamine.

Kilpnäärmehaiguste sümptomeid on oluline teada.

Kaalutõus ja väsimus

Kilpnäärme alatalitlus on põhjustatud organismis olevatest kilpnäärme hormoonide vähesusest või puudusest, mille tulemusena aeglustuvad ainevahetus ja teised organismile vajalikud protsessid. Kaalutõus on üks kõige levinumaid ja märgatavamaid kilpnäärme alatalitluse sümptomeid.

Varajases staadiumis on sümptomid vaevu hoomatavad, nendeks on lisaks kaalutõusule ka väsimus, kuiv nahk, lihaskrambid ja mälu halvenemine. Samas võivad need sümptomid viidata ka depressioonile, fibromüalgiale ja paljudele teistele haigusseisunditele.

Kuna kilpnäärme alatalitlust esineb enamasti üle 60-aastastel naistel, arvatakse tihti, et eelpoolnimetatud sümptomid käivad lihtsalt vanusega kaasas.

Kaalulangus

Järsk või ekstreemne kaalulangus võib olla mitme tõsise terviseprobleemi, sh kilpnäärme ületalitluse sümptomiks. Kui kilpnääre toodab liiga palju hormoone, intensiivistub ainevahetus ning kiirenevad ka kõik sellega seotud protsessid. Peale kaalulanguse võib kilpnäärme ületalitlus põhjustada ka higistamist, värisemist, südamerütmihäireid ja kloppimist ning pulsi kiirenemist.

Mõnikord sümptomeid ei esine ja patsiendid võivad kilpnäärme ületalitluse käes kannatada kuid enne, kui füüsilised sümptomid tekivad.

Kaelavalu

Kaela paistetus, valu või kühm annavad märku, et kilpnäärmega võib probleeme olla. Samuti võivad need tähendada kilpnäärmevähki. Enamasti on kilpnäärmevähi areng aeglane ja sümptomid vaevu hoomatavad, ent raskematel juhtudel märkab patsient, et kaelale on tekkinud tihe sõlm. Kilpnäärmevähi puhul on haigete elulemus umbes 98 protsenti.

Kaelavalu ja paistetus võivad ilmneda ka mõne teise kilpnäärmehaiguse puhul. Kindlasti tasub selliste sümptomitega pöörduda arsti poole.

Samas ei tarvitse neil sümptomitel kilpnäärmega mingit pistmist olla.

Diagnoosimine

Kilpnäärme kontrollimine ei ole keeruline ega valus, piisab vaid vereproovist. Kindlasti on kahtluse korral oluline kontrolli minna, sest kilpnäärmehaiguse ravimata jätmise korral võib seisund muutuda eluohtlikuks. Hormoonide üle- või alatootmine võib põhjustada tõsiseid südameprobleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles