Väikelapse elu sattus apelsini tõttu ohtu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apelsinid. Pilt on illustratiivne.
Apelsinid. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Kahe ja poole aastane Ameerika tüdruk sõi toidupoes apelsini ning see tegevus oleks võinud nõuda ta elu.

Laps tundis pärast söömist kurgus sügelust ning vanemad märkasid ka paistetust ning andsid tüdrukule Benadryli, kuid lapse seisund ei paranenud, näiteks tekkisid tal veel ka köhahood, kirjutas Fox News.

Lapsel tekkis anafülaktiline reaktsioon, mis oleks võinud lõppeda surmaga. Selline reaktsioon ilmneb, kui allergeen mõjutab mitut elundit. Tavaliselt manustatakse inimestele sel juhul epinefriini ehk adrenaliini, mis vähendab paistetust ning aitab avada hingamisteid.

Arstid olid lapsega juhtunust hämmeldunud. Tüdruku vanemate sõnul sõi laps enne reaktsiooni ilmnemist vaid apelsin. Sel puuvili tekitab harva allergiat ning kui see on juhtunud, on reaktsioon tavaliselt pigem kergekujuline.  

Tohtrid tegid testide abil kindlaks, et lapsel oli tõesti apelsiniallergia ning lisaks sellele selgus, et mudilane ei tohiks süüa ka virsikuid. Arstide sõnul on see juhtum teadaolevalt esimene kord, kui raske anafülaktiline reaktsiooni tekib pärast puuvilja söömist. Apelsinides leiduv valk on aga sarnane õietolmus leiduvaga, mis võib olla ka allergia tekkimise põhjus.

Samuti diagnoositi tüdrukul astma, mis tõenäoliselt võimendas allergia avaldumist. Ligi 90 protsendil astmat põdevatest lastest oli probleeme ka allergiatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles