Uus imevahend kaalu langetamiseks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Uue kliinilise uuringu järgi võivad makku viidud õhupalli moodi implantaadid vähendada rasvunutel kaalu operatsioonile minemata.

Uuringut juhtinud Jaime Ponce’i sõnul aitas uus seade (kaks omavahel ühendatud soolalahusega täidetud ballooni) rasvunud inimestel kaotada kaalu kaks korda nii palju, kui kaotasid dieeti pidavad ja trenni tegevad inimesed, vahendas newsmaxhealth.com.

Inimesed, kelle kõhtu paigutati implantaadid, kaotasid kuue kuuga 28,5 protsenti oma kehakaalust. Neil, kes muutsid oma elustiili, langes kaal vaid 11,3 protsenti.

Paljud kaalulanguse spetsialistid on uurimise tulemuste osas küll ettevaatlikud, kuid pigem optimistlikud. Samas kahtleb vähemalt üks arst, kui püsiv sellisel moel langetatud kaal olla võib.

Seadme ReShape Duo valmistas Lõuna-California firma. Ettevõtte toetusel tehtud uuringu tulemused tegi Ponce teatavaks Bostonis peetud Obesity Society aastakonverentsil. Seal tutvustati andmeid ning tulemusi, mida nimetatakse seni esialgseteks, kuni neid esitletakse eelretsenseeritavas meditsiiniajakirjas.

Arstid viisid balloonid inimese makku nii, et suust läks makku sond, millega sisestati kõhtu jõudnud «õhupallidesse» ka sinist värvi soolalahus. Ponce’i sõnul võtab seadme paigaldamine aega umbes kaheksa minutit ning eemaldamine ligi 14 minutit.  

Kahte «õhupalli» kasutatakse, sest varasemalt paigaldatud üks balloon ei pidanud vastu ning lõhkes ja jõudis sageli seedetrakti, kus ta hakkas soolte tööd segama. Ponce ütles, et uue seadme puhul on hea, et kui üks «õhupall» läheb katki, jääb teine kõhtu alles.

Kui implantaat rebeneb, muutub patsiendi uriin siniseks ning see annab teada, et seade tuleks uuesti paigaldada. Seda juhtus umbes kuuel protsendil uuringus osalenud patsientidest.

Uuringus osales 326 patsienti, kelle kehamassisindeks (KMI) oli 30 ja 40 vahepeal. See viitab rasvumisele. Patsiendid jagati selle järgi, et osa neist said kõhtu «õhupallid ning teised osalesid teeseldud endoskoopilisel protseduuril. Mõlemas grupis osalejad olid uuringu ajal ja kuus kuud pärast seda dieedil ning tegid sporti.

Ponce ütles, et õhupallde moodi implantaadid on lahendus nende inimeste jaoks, kel on vaja kiiresti kaalu kaotada, kuid kes ei taha operatsiooni või kellele lõikus ei sobi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles