Telefoni kasutamine tõstab vähiriski

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnele inimesele ei meeldi telefoniga rääkida.
Mõnele inimesele ei meeldi telefoniga rääkida. Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuringu järgi oli rohkem kui 25 aastat mobiili või juhtmete telefoni kasutanud rootslastel kolm korda suurem risk ajuvähi tekkeks kui neil, kes olid kasutanud mobiiltelefoni vähem kui aasta.

Ajakirjas Pathophysiology avaldatud uuringust selgus, et tõenäosus ajuvähi vormi arenguks tõusis vastavalt telefoni kasutamise ajale, kirjutas newsmaxhealth.com.

«Kui inimene on kasutanud mobiiltelefoni kauem kui 25 aastat, on tal riskajuvähi tekkeks kolm korda kõrgem,» ütles juhtiv uurija doktor Lennart Hardell.

Hardelli juhitud uuringu tulemused on vastuolus kõigi aegade suurima rahvusvahelise uuringuga Interphone study, mille korraldas rahvusvaheline vähiuuringute agentuur ning mida osaliselt rahastasid ka mobiilifirmad. 2010. aastal avaldatud uuringus ei õnnestunud leida veenvaid tõendeid selle kohta, et mobiiltelefonid suurendavad ajukasvaja tekkimise riski.

Vaatamata sellele, et värskest uuringust selgus, et ajuvähki haigestumise tõenäosus kasvas kuni kolm korda, peetakse seda riski siiski üsna madalaks.

Väljaandes European Journal of Cancer 2012. aastal avaldatud uuringust selgus, et aastatel 1995 kuni 2002 diagnoositi sajast tuhandest Euroopa inimesest umbes viiel ajukasvaja.  

Rootsi onkoloog Hardelli ja tema kolleeg Michael Carlberg uurisid 1380 patsienti. Osal neist oli pahaloomuline ajukasvaja ning teistel ei olnud. Samuti uurisid teadlased uuringus osalejate mobiiltelefoni kasutust.  

Uuringust selgus, et inimestel, kes olid kasutanud juhtmeta telefone 20 kuni 25 aastat, oli kaks korda suurem tõenäosus ajukasvaja tekkeks kui neil, kes olid kasutanud mobiili vähem kui aasta jooksul. Neil, kes olid kasutanud mobiiltelefoni üle 25 aastat, oli ajuvähi tekkimise risk isegi kolm korda kõrgem.

Uuring näitas vaid ühe ajukasvaja vormi, glioblastoomi tekke tõenäosust. Glioblastoom on agressiivseim ja levinuim primaarne ajukasvaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles