Kas valgu söömine kiirendab ainevahetust?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Söö rohkem valku ja võtad kaalust alla! Kahjuks see pole siiski nii lihtne. Ent uue uuringu järgi on selge, et kui võtta valku süües ka kaalust juurde, siis suure tõenäosusega tuleb lisa lihaste, mitte rasva arvelt.

Et teha kindlaks, kuidas valgu tarbimine mõjutab ainevahetust, panid Penningtoni biomeditsiinilise uuringukeskuse teadlased 16 tervet täiskasvanut kaheksaks nädalaks eridieedile. Osal neist moodustasid valgud viis, osal 15, osal 25 protsenti päevasest kogukaloraažist. Kõik katsealused sõid tervelt 40 protsendi võrra rohkem kaloreid, kui nad oma kaalu säilitamiseks vajasid, ja kõik võtsid selle tõttu umbes sama palju kaalus juurde, kirjutab Womenshealthmag.com.

Küll aga seisnes vahe selles, mille arvelt nad kaalus juurde võtsid. Need, kes olid tarbinud normaalsel või suurel hulgal valku (15 ja 25 protsenti), talletasid 45 protsenti liigsetest kaloritest lihastena, samas kui madala valgusisaldusega toidu peal olnud inimesed talletasid 95 protsenti liigsetest kaloritest rasvana.

Et suurem lihasmass kiirendab teadaolevalt ka ainevahetust, tuleb välja, et valku tasub süüa.

Uuringu järgi võiks 25 kuni 45 protsenti sinu päevasest kalorihulgast tulla eriti heade tulemuste saavutamiseks valkudest. Üks gramm valku annab neli kilokalorit. Nii et kui tarbid päevas näiteks 2000 kilokalorit, tähendab see umbes 125 kuni 225 grammi valku päevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles