Tiiu Liebert: punase lihaga ei tasu liialdada

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui Hiina meditsiini arst Igor Gogol ei soovita talvel eriti sealiha süüa, sest see on külma iseloomuga toit, mis ei anna sooja, siis Tallinna tehnikaülikooli toitumisinstituudi emeriitdotsendi Tiiu Lieberti sõnul tuleks ettevaatlik olla just punase lihaga.

Gogol rääkis Postimehele, et talvel oleks kasulikum süüa lambaliha ning ka veist ja kana, sest need on soojema iseloomuga. Liebert ei ole aga sellega päris nõus.

«Teadusuuringud näitavad, et punast liha ei ole kasulik liiga palju süüa, sest see võib tekitada soolevähki. Pealegi soolevähki on Eestis võrdlemisi palju,» märkis Liebert.

Maailma vähifond ei soovita toitumisteadlase sõnul süüa üle 500 grammi punast liha nädalas, mis teeb umbes 700 grammi toorest liha. «Veiseliha on ka kõige kallim ja veiseliha tootmine saastab kõige rohkem loodust,» lisas Liebert.

«Mina ütleks niimoodi, et kaks korda nädalas võiks süüa punast liha, kaks korda linnuliha ja kaks korda kala. Ja üks päev võiks olla hoopis lihavaba,» lisas ta.

Ent kuidas jääb siis sealihaga? «Siga me oleme muidugi harjunud sööma ja Hiina meditsiin on Hiina meditsiin. Võib küll süüa, ega siis seal ei ole midagi hullu,» arvas Liebert, lisades, et mitte ühegi toiduainega liialdamine ei oleks lõpuks kasulik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles