Mutantsääsed aretatakse malaariat tõrjuma

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ove Maidla

Aafrikas Malis hakatakse kasvatama geenmuundatud sääski, mis ei levita malaariat. Loodetakse, et laborisääsed tõrjuvad loodusliku sääskede asurkonna välja.

Geenmutatsioonid tekitavad siiski vastakaid tundeid Aafrikas, sest laborisääskede levitamisel loodusesse ei ole mingeid reegleid, vahendab meditsiiniuudiste portaal mu.ee.

Mali uuringugrupi juht Mamadou Coulibaly usub, labor võib toota geenmuteeritud sääski juba aastal 2011. Putukaid tahetakse testida kolme aasta jooksul suurtes puurides vabas õhus.

Keele ülikooli entomoloogia ja parasitoloogia professor Paul Eggelston ütles, et tehnoloogia taheti viia Aafrikasse ja kaasata kohalikke teadlasi, et riigid saaksid ise lõpuks otsustada, kas uus tehnoloogia lõpuks ka kasutusele võetakse.

Maailmas on töös päris mitmeid GM-projekte, mille eesmärk on tõrjuda malaariat, denge-palavikku ja teisi sääskede levitatavaid haigusi. Osa teadlasi siiski kahtleb tehnoloogia kasutuselevõtus.

Geenmuundatud sääsed erinevad näiteks GM-köögiviljadest, mis peaksid kasvama ainult oma kitsalt piiritletud alal. Sääsed peaksid aga oma geene just võimalikult laial alal levitama. Seetõttu on sääskede laskmiseks keskkonda vaja kindlasti rahvusvahelist otsust.

Coulibaly sõnul peavad tavalised malilased malaaria levitamise piiramiseks kasvatatud GM-sääski heaks mõtteks, kuid tahavad olla kindlad, et laboris aretatud putukad ei oleks praegustest veelgi ohtlikumad. Erinevad organisatsioonid suhtuvad aga GM-sääskedesse kriitiliselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles