Geeniviga vähendab kõrge kolesterooli ja südamerabanduse riski

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas The New England Journal of Medicine avaldatud uuringu järgi võib ühel inimesel 650st olla geeniviga, mis vähendab südamerabanduse riski tervelt poole võrra.

Teadlaste sõnul on juba olemas ravimid, mis toimivad läbi selle sama geeniraja, ent nad loodavad, et antud uuring aitab ravi veelgi tõhusamaks arendada, kirjutab BBC.

USA teadlaste rühm järjestas 22 000 inimese geneetilise koodi, tuvastades 34 ühe kindla geeniveaga inimest.

Enamikul inimestest on kaks NPC1L1 geeni aktiivset koopiat, kuid neil 34 inimesel oli üks neist mitteaktiivne ja nende LDL- ehk nn halva kolesterooli tase oli kümne protsendi võrra madalam. Samuti ohustas neid südamerabandus umbes poole võrra väiksema tõenäosusega kui kahe aktiivse geenikoopiaga inimesi.

Vererõhu, kehakaalu ja diabeedi esinemissageduse poolest ei erinenud aga geeniveaga inimesed üldpopulaatsioonist, ehkki kõik need näitajad on samuti südamerabanduse riskiga seotud.

Praegu kasutatav kolesterooli alandav ravim Ezetimibe töötab pärssides NPC1L1 rada. Kuid teadlased ei ole kindlad, kas ravim pelgalt alandab kolesterooli või kaitseb otseselt ka südamehaiguste eest.

Nii loodavad teadlased, et nende uus avastus aitab ka ravimi toimemehhanismi paremini mõista.

Professor Jeremy Pearson Briti südameühingust märkis, et kõrge kolesterool on koronaarse südamehaiguse peamine riskifaktor, mis suurendab potentsiaalselt eluohtliku südame- või ajurabanduse riski.

«Selle geneetilise uuringu tulemused on huvitavad ja suurendavad tõenäosust, et ravi Ezetimibe’i või mõne tugevama ravimiga vähendab südame- ja ajurabanduste esinemissagedust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles