Füüsiline aktiivsus teeb molekulaartasandil kümme aastat nooremaks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled füüsiliselt väga aktiivne, on sinu geneetiline materjal suure tõenäosusega tervelt kümne aasta võrra noorem kui siis, kui veedaksid oma elu vaid diivanil vedeledes, selgub Londoni kuningliku kolledži teadlaste tööst.  

Nad mõõtsid 2400 kaksiku telomeeride pikkust, olles eelnevalt välja uurinud nende füüsilise aktiivsuse taseme eelmise aasta jooksul, kirjutab ergo-log.com.

Mida pikemad on telomeerid (kromosoomi otstes asuvad DNA-ahela piirkonnad), seda rohkem on geneetilisel materjalil veel aega.  Telomeerid lühenevad iga rakujagunemisega. Hulk varasemaid uuringud on näidanud, et telomeerid on pikemad neil, kes tarbivad rohkem D-vitamiini, teevad jõutrenni või on sotsiaalselt kõrgemal positsioonil.

Teadlased mõõtsid telomeeride pikkust vaatlusaluste kaksikute valgete vereliblede DNAs. Füüsilise aktiivsuse järgi jaotasid nad katsealused nelja rühma: mitteaktiivsed (16 minutit füüsilist aktiivsust päevas), kerge füüsilise aktiivsusega (36 minutit füüsilist aktiivsust päevas), mõõdukalt aktiivsed (102 minutit füüsilist aktiivsust päevas) ja kõrge aktiivsusega (199 minutit füüsilist aktiivsust päevas).

Seejuures ei võtnud teadlased arvesse vaatlusaluste füüsilist aktiivsust töökohas – nad arvestasid vaid seda, kui palju nad end vabal ajal liigutasid.

Nii selgus, et pärast kehakaalu, suitsetamisharjumuste ja sotsiaalse keskkonna faktorite arvessevõtmist (sest kõik need faktorid avaldavad samuti mõju telomeeride pikkusele) ilmnes selge seos füüsilise aktiivsuse ja telomeeride pikkuse vahel. Ehk mida suurem füüsiline aktiivsus, seda pikemad telomeerid.

Ehkki on teada, et telomeeride pikkus vererakkudes on geneetiliselt ette määratud ja mõnede uuringute järgi koguni 80 protsendi ulatuses, ütlevad antud uuringu läbi viinud teadlased, et füüsilise aktiivsuse abil on võimalik geneetilist vananemist tervelt kümne aasta võrra aeglustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles