Vahemeremaade toidule üleminek pikendaks inimeste eluiga

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värviline paella.
Värviline paella. Foto: santa maria

Ameerika teadlase uurimustööst selgub, et inimeste eluiga pikendaks näiteks Vahemeremaade toitumislaadile üleminek.

Ameerika Ühendriikide Minnesota ülikooli ökoloog David Tilmann on teinud aga uurimistööd, mille põhjal väidab nüüd, et kui senisest enam inimesi võtaks omaks hoopis Vahemeremaade pärimusliku toitumislaadi või ka kala- või taimetoitluse, siis sellega pikeneks inimeste keskmine eluiga veelgi, aga kasvuhoonegaasi atmosfääri paiskamine väheneks ja ohustatud liikide asualasid säiliks rohkem, vahendab ERRi teadusportaal.

Tilman ja tema juhendatav doktorant Michael Clark uurisid andmeid toidutootmise keskkonnamõjude, inimeste toitumistavade muutuste, toitumise ja tervise seoste ja rahvastiku kasvu kohta.

Nüüd kirjutavad nad ajakirjas Nature, et ühed ja samad toitumismuudatused võiksid ühest küljest lisada inimeste elueale kümmekond aastat, aga teisest küljest ära hoida ulatusliku keskkonnakahju.

Paraneks inimeste tervis ja tõuseks elukvaliteet, kasvuhoonegaaside emissioonid väheneksid aga sama suure koguse võrra, mille kogu maailma transpordisektor praegu õhku paiskab.

Hävitamisest õnnestuks päästa umbes Euroopa Liidu maade kogupindala jagu troopikametsi ja savanne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles