Päevakübar võib pikendada eluiga

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevakübar.
Päevakübar. Foto: Gertu Hanson

Kanada teadlased näitasid, et kui anda hiirtele alates täiskasvanuikka jõudmisest iga päev kaks milligrammi päevakübara ekstrakti, elavad nad teistest kauem. Eriti tugev toime suremuse vähenemisele on päevakübaral keskeas, mil nii hiired kui inimesed on tavaliselt kõige vastuvõtlikumad vähile.

Päevakübar (Echinacea) on immunostimulant. Selle taime ekstraktid stimuleerivad immuunrakke ja tagavad hea kaitse külmetushaiguste eest, kirjutab ergo-log.com

Kui oled juba külmetunud, aitab päevakübar imuunsüsteemil haigusega paremini võidelda.

Loomkatsed aga näitavad, et päevakübara toime on koguni nii tugev, et vähki haigestunud hiired elavad seda võttes kauem.

Vähki esineb kõige sagedamini keskealistel, eriti 40-50ndates eluaastates inimestel. Just selles eas muutub keha vastuvõtlikumaks ka viirusinfektsioonidele. Üks võimalik põhjus on see, et immuunrakkude tootmine hakkab vähenema. Kuid võimalik on seegi, et immuunrakkude kvaliteet muutub kehvemaks. Kui tervetest rakkudest saavad vähirakud või viirustega nakatunud rakud, püüavad immuunrakud neist lahti saada.

Seetõttu tahtsid Kanada teadlased välja selgitada, kas hiired elaksid kauem, kui neile antaks noorest east saati iga päev väikeses koguses päevakübara ekstrakti – kas see aitaks vähendada nende vähki ja viirushaigustesse nakatumise riski.

Tulemusena selgus, et nii see on.

Päevakübar suurendas immuunrakkude tootmist hiirte luuüdis ja eriti tugev toime oli tal neile immuunrakkudele, mis ei õpi, vaid hävitavad automaatselt kõik vähegi kahtlased rakud. Need immuunrakud kuuluvad n-ö immuunsüsteemi esiliini kaitsesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles