Kõhuhädad sunnivad võõrsil puhkajaid kodumaale helistama

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Aina sagedamini helistavad perearsti nõuandeliinile päikesepuhkusel viibivad eestlased, küsides nõu seedetrakti probleemide lahendamiseks.

Sel aastal on perearsti nõuandeliini poole pöördutud kuus keskmiselt 22 500 korda, mis on ligi viisteist protsenti rohkem, kui mullu teatas Eesti Haigekassa.

Perearsti nõuandeliini 1220 projektijuhi Külli Friedemanni sõnul on telefoni teel meditsiinialase nõu küsimine aasta-aastalt populaarsemaks muutunud. Fredemann ütles, et peamiselt helistatakse liinile oma perearsti töövälisel ajal, puhkusereisil viibides või siis, kui soovitakse nõu küsida anonüümselt.

«Peamisteks kaebusteks on talvisel ajal külmetused, suvel putukate ja just eriti puugihammustused, vanematel inimestel vererõhuprobleemid. Väikelaste emadel on mitmeid küsimusi imikute hooldamise kohta, millega ehk oma perearsti ei soovitagi tülitada,» lisas ta.

Talvel tuleb liinile sageli kõnesid Egiptusest, Marokost ja Tuneesiast, kus eestlased puhkusereisidel viibivad. Nõu ja soovitusi küsitakse sel juhul enamasti seedetrakti probleemide osas ja kuidas apteegist vajalikke ravimeid küsida. Välismaalt helistades tuleb kasutada numbrit +372 630 4107.

Efektiivse nõuande saamiseks soovitab perearsti nõuandeliini 1220 projektijuht enne kõne tegemist võimaluste piires teha ettevalmistused enda või konsultatsiooni vajava isiku tervisliku seisundi hindamiseks. «Näiteks palaviku kahtlusel mõõta ära kehatemperatuur, vererõhu probleemide korral mõõta vererõhk. Kui on võetud ravimeid, siis vaadata täpselt järele nende ravimite nimed ja tarvitatud kogused. Lisaks on hea võtta käeulatusse paber, kuhu vajadusel märkmeid teha,» soovitab Friedemann

Siiski tuleb meeles pidada, et tegu on nõuandeliiniga ja olemasolevat raviplaani siin ei muudeta. Perearsti nõuandeliin 1220 on Eesti Haigekassa poolt rahastatav teenus. Nõuandetelefonil vastavad helistajatele kogenud perearstid ning pereõed eesti ja vene keeles. Helistamisel ei tuvastata helistaja isikut, helistada ja nõu küsida võivad ka ravikindlustuseta inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles