Diabeedi suurim riskigrupp on keskealised mehed

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Qvalitas Arstikeskus ASi peaarsti Toomas Põllu sõnul näitab diabeeti haigestumine pidevat kasvutrendi ja suurimaks riskigrupiks on seejuures keskealised mehed.

Põld märkis, et rahvusvahelise diabeediliidu hinnangul oli möödunud aastas maailmas 382 diabeetikut ning aastaks 2035 prognoositakse, et haigust põeb juba 592 miljonit inimest ehk 55 protsenti rohkem, kirjutab Meditsiiniuudised.

«Levinuim diabeedivorm on teise tüübi diabeet, mida võib lugeda heaoluühiskonna haiguseks. Igal aastal avastatakse kümnest kontrollis käinud inimesel kahel kõrgenenud veresuhkrutase, mis alati ei tähenda, et inimesel on diabeet, vaid võib ka olla kõrgenenud oht haigestuda,» selgitas Põld.

Haiguse peamiseks põhjuseks on tema sõnul eelkõige vale toitumine ja vähene liikumine. «Inimesed tarbivad liiga palju kergeid süsivesikuid, süüakse palju nisutooteid, õlis tehtud tooteid ning tihti tehakse toiduvalik selle järgi, kui kiiresti toit valmis saab.»

Eestis on praegu ligi 70 000 diabeetikut, kuid umbes pool inimestest ei tea, et nad diabeeti põevad, seetõttu on tegelik haigete arv oluliselt suurem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles