Seitse viisi, kuidas end eesnäärmevähi eest kaitsta

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüa tuleb rohkelt puuvilju.
Süüa tuleb rohkelt puuvilju. Foto: SCANPIX

Paljudes maades on eesnäärmevähk juba kõige sagedasemaks diagnoositud vähi vormiks ning eesnäärmevähki haigestumine ohustab ka üha rohkem Eesti mehi. Seetõttu on oluline teada, kuidas haigestumise riski vähendada.

Eesnäärmevähki haigestumise põhjused ei ole veel täielikult teada, mistõttu on seda ka raske ennetada, kirjutab Telegraph. Teadlased siiski usuvad, et teatud elustiili valikud vähendavad eesnäärmevähki haigestumise riski.

Söö puuvilju ja kala

Eesnäärmevähki haigestumise tase on madalam Ida-Aasia riikides, kus süüakse rohkelt puu- ja juurvilju ning kala. See tõestab, et tervislik toitumine aitab vähki ära hoida. Menüüsse peaksid kindlasti kuuluma puu- ja juurviljad, samuti sojatoidud, kaunviljad ja tomatid, mis aitavad vähki ennetada.

Joo rohelist teed

Selle üle, kas roheline tee kaitseb eesnäärmevähi eest, on palju arutletud. Mitmed uuringud on siiski näidanud, et soovitatav oleks juua kuus kuni seitse tassi rohelist teed päevas. Rohelise tee tõmbamise aeg peaks olema umbes viis minutit.

Vähenda punase liha ja suhkru tarbimist

Vähendama peaks punase liha, piimatoodete, suhkru, rasva ja töödeldud toitude tarbimist. Meestel, kes söövad rohkelt punast liha või kõrge rasvasisaldusega piimatooteid, on ka kõrgem risk haigestuda eesnäärmevähki. Need toiduained soodustavad kasvaja arengut.

Vähenda alkoholi tarbimist

Teadlased vaidlevad jätkuvalt selle üle, kas alkoholi tarbimise ja eesnäärmevähi vahel on seos. Alkoholi liigtarvitamine tekitab tervise- ja kaaluprobleeme, tõstab südameinfarkti ja mitmete vähivormide tekke riski. Mõned uuringud on näidanud, et liigne alkoholitarvitamine tõstab ka eesnäärmevähki haigestumise riski.

Tee trenni

Jõuline trenn vähendab eesnäärmevähi tekke riski. Tervise säilitamiseks peaks viis korda nädalas 30 minutit mõõdukalt treenima või nädalas 75 minutit jõulist trenni tegema. Nii väheneb ka vähki haigestumise risk.

Ole palju vahekorras

Värskest Montreali ülikooli uuringust selgus, et sage seksimine aitab eesnäärmevähi vastu. Uuringu järgi oli meestel, kes olid maganud rohkem kui 20 naisega, märksa madalam risk haigestuda eesnäärmevähki.

Säilita tervislik kehakaal

Ülekaalulisust ja rasvumist on seostatud kõrgema eesnäärmevähi tekke riskiga. Tervisliku kehakaalu säilitamine tervisliku toitumise ja treeningu abil kaitseb eesnäärmevähi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles