Tõestatud: teleri ees söömine võib teha paksuks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed teleri ees
Lapsed teleri ees Foto: SCANPIX

Kui sul on harjumus söögi kõrvale telerit vaadata, suurendab see hilisema näksimise tõenäosust. Jah, teadlased tõestasid, et pildikasti vaatamine suurendab söögiisu ja nii need liigsed kalorid tulevad. 

Kuidas sa sööd määrab suuresti ära selle, kui palju sa sööd! Näiteks kipume me rohkem sööma, kui sööme koos perega või pidevalt ühtede ja samade inimestega koos. Samas kipume me hoopis vähem sööma, kui oleme vastassugupoole seltsis või koos kellegagi, keda peame potentsiaalseks suhtepartneriks, kirjutab ergo-log.com 

Kõik, mis viib tähelepanu eemale, nagu muusika kuulamine, teleri vaatamine, suurendab meie söögiisu. Tundub, et kui toidu kõrval on midagi muud, millele me keskendume, aeglustab see täiskõhutunde signaali ajju jõudmist. 

Kuid selles pole midagi uut. Briti teadlased tahtsid aga seekord teada, kas teleri ees söömine võib kiirendada näljatunde teket pärast sööki ja panna meid seeläbi õhtu jooksul rohkem näksima. 

Oma teooria testimiseks võtsid nad vaatluse alla kuusteist tervet 19-aastast naist, kes pandi laboritingimustes lõunat sööma. Mõnikord sõid nad ilma segavate faktoriteta, mõnikord aga vaatasid söögi kõrvale koomiku Peter Kay DVD-d. 

Pärast lõunasööki, mis andis 400 kilokalorit, anti naistele kausitäis küpsiseid. Teadlased vaatasid, kui palju küpsiseid naised õhtu jooksul ära sõid. Nii selguski, et pärast teleri vaatamist kippusid nad oluliselt rohkem küpsiseid sööma. 

Samas ei mõjutanud teleri vaatamine seda, kuidas naised end tundsid. Teadlased pakuvad ühe võimaliku seletusena välja selle, et teleri vaatamine söögi ajal nõrgestab inimese mälu söödud toidust. Ent mida paremini sa mäletad, mida sa päeva jooksul oled söönud, seda väiksema tõenäosusega haarad sa snäkkide järele. 

Nüüd oleks kahtlemata huvitav teada, kas ja kui palju mõjutab meie hilisemaid isusid see, mida me söömise ajal vaatame. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles