Uuring: seemnevedelik aitab HI-viirusel rakke nakatada

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu kohaselt suurendab seemnevedelik HIVi võimet rakke nakatada, mis võib seletada, miks on teadlastel olnud nii raske välja töötada genitaalset kreemi või geeli, mis viiruse eest kaitseks. 

Nadia Roan San Francisco California ülikoolist märkis, et see võib olla põhjuseks, miks nii paljud ravimid, mis suutsid laboritingimustes HIV-nakkuse edukalt tõkestada, päriselus ei tööta, kirjutab Web MD.

Teadlased testisid HIVi peal erinevad mikrobitsiide ja leidsid, et seemnevedeliku segamisel nende hulka oli HI-viirusel tervelt kümme korda lihtsam rakke nakatada. 

Nimelt selgus, et HIV haakub teatud seemnevedelikus sisalduvate valkude külge, mis teeb rakkudesse tungimise viiruse jaoks kergemaks. 

Samas leidsid teadlased, et see ei kehti maraviroc-nimelise antiretroviirusravimi puhul ja sellest teadmisest võib olla abi uute mikrobitsiidide loomisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles