Kristjan Port: istumine tapab meid aeglaselt

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Port Ühe minuti loengus.
Kristjan Port Ühe minuti loengus. Foto: Kuvatõmmis

Tallinna Ülikooli (TLÜ) Terviseteaduste ja Spordi Instituudi direktor Kristjan Port räägib Ühe minuti loengus sellest, kui halb on istumine meie tervisele.

«Inimesed arvavad, et kui nad lähevad pärast tööd trenni, siis nad saavad probleemist lahti – see on vale, tegelikult teevad päev otsa istujad endale trennis veelgi rohkem liiga,» rääkis Kristjan Port TLÜ Ühe minuti loengus, vahendab ERRi teadusportaal.

Istumine on tervisele väga oluline risk ning mida vähem päeva jooksul istuda, seda parem, soovitab Port.

Veel lisab Port, et istumise tagajärjed jäävad kehasse nagu suitsetamine, ja neid ei saa ära võtta hilisema füüsilise aktiivsusega.

«Muude ainevahetust pärssivate tegurite kõrval kahjustab istumine lülisammast ja hilisem füüsiline koormus jätkab tihti sama «tööga» – tagajärjeks on veelgi rohkem istuda või lamada. Aeglustunud verevool vähendab rasvade põletamist, aeglustab taastumist (eilsest trennist), suurendab trombide riski ning langetab vaimset suutlikkust - aines ülekaalulise, madala elukvaliteediga elu varajasele lõppemisele,» selgitab Port.

Vaata lähemalt videost.

1 Minuti Loeng - Kristjan Port from Tallinna Ülikool on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles