Emapiimapanka on annetatud üle 660 liitri rinnapiima

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida Tallinna Keskhaigla avas 2010. aastal Ida-euroopa esimese emapiimapanga.
Ida Tallinna Keskhaigla avas 2010. aastal Ida-euroopa esimese emapiimapanga. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK) tähistab täna piduliku koosviibimisega ülemaailmset enneaegse sünni päeva ning tänab ühtlasi emapiimadoonoreid, kes on viie aasta jooksul annetanud meie emapiimapanka kokku üle 660 liitri rinnapiima.

Aastate jooksul on enneaegsete laste sündide arv jäänud samaks – see moodustab umbes 7-9 protsenti kõikidest elusalt sündinud lastest, edastab ITK pressiteates.

Enneaegse sünni päeva eesmärgiks on enneaegselt sündinud laste, nende vanemate ja lähedaste toetamine, nende murede, probleemide ning vajaduste teadvustamine ühiskonnas ning lahenduste leidmine.

Ida-Tallinna Keskhaiglas tähistame ülemaailmset enneaegse sünni päeva esimest aastat.

ITK ja MTÜ Enneaegsed Lapsed on pidupäevaks kutsunud Nele-Liis Vaiksoo ja Uku Suviste kontserti nautima enneaegsete laste vanemad, meditsiinitöötajad, lapsevanemad, kes viibivad haiglas oma lapse haiguse tõttu ning rinnapiima doonorid, kellel endal on olnud enneaegne laps.

Ühtlasi on üritus tänuavaldus emapiimapanga doonoritele. Haiglas paikneval Baltimaade ainsal emapiimapangal on igal aastal umbes 30 doonorit, eelmisel aastal annetati 220 liitrit rinnapiima. Sel aastal täitus emapiimapangal viis tegutsemisaastat.

Neonatoloogia osakonna juhataja Annika Tiit kinnitab, et tänulik ollakse iga koguse eest, sest näiteks üks kilogramm kaaluv pisike sööb esimesel elupäeval vaid 10 milliliitrit ehk üks milliliiter korraga. «Kogu maailmas on see nii, et igas keskuses, kus ravitakse väga väikeseid enneaegseid beebisid, kasutatakse nende toitmiseks esimestel päevadel vajadusel doonori rinnapiima,» märkis Tiit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles