Üllatav abivahend hambaarsti kartuse vastu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambavalu võib muuta meele mõruks.
Hambavalu võib muuta meele mõruks. Foto: Panther Media

Kuigi paljud inimesed ei jõua hambaarsti juurde ajapuuduse või õhukese rahakoti tõttu, segab ligi viit protsenti ameeriklastest hoopis hirm.

Hambaarsti kartmine on üllatavalt levinud, kirjutas newsmaxhealth.com. Seetõttu otsivad hambaarstid uusi võimalusi, kuidas ka kartjaid arsti juurde meelitada.

«Hüpnoos aitab paljusid patsiente,» rääkis California hambaarst, doktor Sheila Dobee. Arsti sõnul töötab hüpnoos hästi, kui tulija tunnistab oma hirmu ning tahab seda võimalust proovida.

Dobee mõistab patsientide hirmu, sest ta kardab lendamist. «Ma ei karda allakukkumist, mul tekib klaustrofoobia,» ütles ta. «Uurisin foobiaid ja mõistsin, miks inimesed hambaarsti kardavad. Nii minu lennuhirm kui ka hambaarstikartus on irratsionaalsed, aga see teadmine ei muuda neid tegevusi vähem hirmutavaks.»

Dobee sõnul põhineb hambaarstihirm sellel, et inimesed ei tea, mis hambaarsti juures juhtuma hakkab ning kujutavad ette jubedaid tegevusi.  

Hambaarstid kutsuvad kartlikke inimesi esimesele visiidile, kus ei kästa isegi suud lahti teha. Sellisel visiidil seletab doktor Dobee täpselt, kuidas järgmine kohtumine välja näeb, kas ja kui palju valu võivad protseduurid teha ning mida hambaarst valu vältimiseks ette võtab.

Hüpnoos toimub enne või pärast hambaravivisiiti. Sageli piisab vaid ühest korrast, et probleemist võitu saada.

Hambaarst.ee järgi on hüpnoosi efektiivsus meditsiinis vaidlustatud teema ning üsna keeruline on leida sobivat hüpnotisööri ja hambaarsti, kellel oleks omavahelise koostöö kogemused. Paljud hambaarstid praegu hüpnotiseerimisega ei tegele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles