Ka lühike jõutreening suurendab rasvapõletust

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Isegi siis, kui teha väga lühikest jõutrenni, suurendab see rasvapõletust puhkeolekus – Ameerika sporditeadlastel õnnestus seda esmakordselt tõestada jõutreeningu pikaajalist toimet käsitlenud uuringu raames.

Teadlased tegid kuus kuud kestnud katse 40 paksu mehe ja naisega. Pool katsealustest ei teinud trenni, ülejäänud tegid kolm korda nädalas jõutrenni, kirjutab ergo-log.com.

Iga treeningsessiooni ajal tehti harjutusi kõigile lihasgruppidele: rinnalt surumist, pukil seljakõverdust, laia haardega tõmbeid plokktrenažööril, triitsepsi sirutust pea kohal, õlapressi, jalapressi, sääretõsteid, pikali asendis jalgade kõverdamist ja keretõsteid.

Raskustena kasutati 85 protsenti maksimaalsest raskusest, millega oldaks võimeline tegema vaid ühte kordust. Kokku tehti iga harjutust kolm kuni kuus korda. Kui keegi jõudis teha rohkem kui kuus kordust järjest, suurendati tema kasutatud raskust.

Tulemusena selgus, et treeningprogamm ei takistanud paksudel inimestel veel rohkem paksuks minemast, küll aga oli treeningrupi puhul rasvamassi ja keha rasvaprotsendi tõus väiksem kui kontrollgrupis, kes trenni ei teinud.

Enne ja pärast treeningperioodi mõõtsid teadlased katsealuste energiakulu – puhkeoleku ainevahetuse määra ja uneaegset ainevahetuse määra.

Nii selgus, et jõutreeningu toimel suurenes tõepoolest rasvapõletus. Samas ei näidanud uuring, kuidas jõutreening täpselt energiakulu suurendas. Siiski on teada, et jõutreening suurendab lihasvalkude tootmist ja lagundamist, mis omakorda tähendab suuremat energiakulu. Teise teooria  järgi suurendab treenimine hormoonide adrenaliini ja noradrenaliini aktiivsust. Need hormoonid stimuleerivad aga rasvarakkude lõhustamist.

Teadlaste sõnul võib nende katses kasutatud minimaalne jõutreeeningu programm olla heaks alternatiiviks kas aeroobsele treeningule või pikemale jõutreeningule nende inimeste jaoks, kellel on vähe aega. Katsetatud üheksa harjutusega treeningprogrammi läbitegemine võttis nimelt vaid 11 minutit aega.

Samuti lisasid teadlased, et kui treeningkoormust suurendada, oleks mõju ainevahetusele ilmselt veelgi suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles