Kas tõbisena tohib seksida?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peale selle, et külmetushaigus tekitab halva enesetunde, toob see kaasa ka pausi voodiellu. Nii võib kaaslane sinust teadlikult eemale hoidma hakata, kuna kardab ise pisikutega nakatuda.

See on muidugi hea vabandus – kuid kas sinu kaaslasel on sellisel puhul üldse õigus, küsib meesteajakiri Men’s Health.

Põhimõtteliselt «jah» ja «ei» ühe korraga. Külmetusviirust ei saa vähemasti edasi anda sperma kaudu, kuid pisikuid jagad sa küll juba näiteks ainuüksi suudlemise ja silitamisega, ütleb Wisconsini ülikooli biokeemik Ann C. Palmenberg.

Kahjuks ei abista viiruste leviku blokeerimisel ka desinfitseerimine. Uuringus, mille avaldas teadusajakiri Clinical Infectious Diseases, kirjutasid uurijad, et alkoholibaasil desinfektandid ei hoia eemal ka pideval kasutamisel kõige levinumaid viirusi, mis külmetushaiguste taga seisavad.

Põhjus, miks alkohol meie organismi viiruste eest ei blokeeri, on see, et pisikute tõenäolisem levik toimub läbi õhu aevastades või köhides. Toaõhku jäävad selliselt paiskunud pisikud veel mõneks ajaks elujõuliselt tegutsema.

Lahendusena võiks ju kaaluda respiraatori kandmist, kuid see ei pruugi väga seksikalt mõjuda. Kui see lohutab, siis külmetusviiruse kandja ei ole ka külmetussümptomite püsides enamasti nakkav ühe nädala möödudes haigestumisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles