Öövahetuste kurb tagajärg

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uni võib segada töötegemist.
Uni võib segada töötegemist. Foto: Panther Media

Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uuringu järgi on öösel töötajate energiakulu väiksem ning neid ohustab kaalutõus enam kui päeval töötajaid.

Colorado ülikooli teadlased uurisid 14 tervet täiskasvanut, kes veetsid kuus päeva ülikooli haigla uurimiskeskuses, kirjutab Fox News.

Esimesel kahel päeval nad olid päeval üleval ja magasid öösel. Pärast seda kohanesid nad taas oma tavapärase rutiini ehk tööga öövahetustes. Katsealused magasid iga päev kaheksa tundi ning sõid kogu uuringu vältel iga öö sama palju nagu muidu.

Uurijad avastasid, et öövahetuste ajal kulutasid osalejad vähem energiat kui päevasel ajal töötades.

«Kui inimesed töötavad öistes vahetustes, väheneb ka nende energiakulu ning kui inimesed oma harjumuspäraseid toidukogusid ei vähenda, tõstab see öösiti töötajate kaalu,» selgitas uuringu autor ja CU-Boulder's Sleep and Chronobiology Laboratory juhataja Kenneth Wright.

Wrighti püstitas hüpoteesi, et energiakulu vähenemine on seotud inimese tegevuse ja tema tsirkadiaanse rütmiga. Lihtsamalt öeldes on inimesed harjunud olema üleval siis, kui õues on valge ning pimedal ajal magama.

«Vahetustega töö läheb vastuollu meie bioloogiliste rütmidega,» ütles Wrightm. «Vahetustega töö puhul tuleb teha ööst päev ja päevast öö ning see on raske, sest valgus mõjutab inimest palju. Inimene võib nihutada ärkamist ja magamaminekut paari tunni võrra, kuid vabadel päevadel läheb unerütm tagasi paika. Vahetustega töötajate rütm aga ei muutu.

Teadlaste sõnul oli neile kõige üllatavam tulemus see, et uuringus osalejad põletasid päeval magades rohkem kaloreid kui öösel. Wright ütles, et see võib tulla öö ja päeva segiminekust, näiteks kui vahetustega töötaja magab enne uut vahetust lõunauinakut. Tema sõnul vajab keha sel juhul rohkem energiat ning keha hakkab rasvu põletama.

Vaatamata sellele nn rasvapõletuse fenomenile ütlesid uurijad, et öösel töötajate energiakulu kolme päeva jooksul oli madalam kui päevase töö puhul.  

Wrighti sõnul tuleb seda teemat veel uurida. Praeguste tulemuste põhjal saab anda soovitusi öövahetustes töötajate tervise parandamiseks. «Võime öelda, et tervislik toitumine on öösel töötajatele sama oluline kui trennitegemine,» lisas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles