Test annab märku naasnud vähist

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid.
Arstid. Foto: Panther Media

Uus test aitab selgitada, kui suur risk on eesnäärmevähki põdenud mehel pärast ravi taas sama vähki põdeda.

Test aitab geneetika põhjal määrata, kas mehele piisab vähist lahtisaamiseks ja selle edaspidiseks vältimiseks operatsioonist või kiiritusravist või vajab ta ka täiendavat ravi ehk keemia- või hormoonravi, vahendab newsmaxhealth.com.

«See on täiesti individuaalne vähiravim: saame pakkuda sihipärasemad ravi patsientidele nende nn geneetika ja vähirakke ümbritseva keskkonna põhjal,» ütles üks testi loojatest, doktor Robert Bristow. «Loodame selle test abil vähendada võimalust, et vähk tuleb tagasi,» lisas ta.

Testis kasutatakse patsiendilt kirurgiliselt võetud kude, millest otsitakse tavapärasest erinevaid geneetilisi tunnuseid ning seejärel kombineeritakse seda informatsiooni rakkude hapnikusisaldusega. Väljaandes Lancet Online avaldatud uuringust selgus, et see test suudab ennustada peaaegu 80 protsendi täpsusega juhud, kui eesnäärme vähk tuleb pärast ravimist taas tagasi.  

Bristow' sõnul vajab test veel kolme kuni viit aastat uurimist, enne kui see on valmis laialdasemaks kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles