Kuus põhjust, miks tõusta varem

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vara ärgates jõuab rahulikult hommikust süüa.
Vara ärgates jõuab rahulikult hommikust süüa. Foto: Panther Media

Paljud uuringud on näidanud, et varajased ärkajad on edukamad kui hiljem tõusjad. Entrepreneur.com tõi välja kuus põhjust, miks varajastel ärkajatel laisklejatest paremini läheb.

Hommikuti on vähem segavaid faktoreid

Kui teised inimesed magavad, on lihtsam leida aega näiteks lugemiseks või mediteerimiseks. Need tegevused aitavad kiire töö- või koolipäeva jaoks häälestuda. Samuti on hommikul hea oma päevakava läbi mõelda.

Hommikune trenn paneb vere liikuma

Liikumine on väga kasulik nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele, kuid mõnikord tundub, et trenni on raske oma kiiresse päevaplaani mahutada. Seetõttu ongi hea alustada hommikut jooga või hommikujooksuga. See aitab püsida kauem energilise ja teotahtelisena. Samuti paraneb tõenäoliselt ka füüsiline vorm.

Vara tõusmine aitab olla edukam

Kiire ajagraafikuga inimesed saadavad esimesed e-kirjad juba väga vara, näiteks pool viis hommikul. Kella kuueks on sellised inimesed juba trennis. Nende aeg on nii väärtuslik, et enda toimetuste tarbeks näpistavad nad sageli aega just hommikutundidest.

Oled produktiivsem

2008. aastal avastas Harvardi bioloog Christoph Randler, et nn hommikuinimesed jõuavad püstitatud eesmärkideni kiiremini kui unenautijad. Ka mõtlevad varajased ärkajad magajatest enam oma tulevikule ning enesetäiendamisele. Selline suhtumine aitas neil ka uute väljakutsetega kohaneda.

Hommikusöögi jaoks on aega

Sageli räägitakse, et hommikusöök on päeva olulisim söögikord, kuid kui tihti meil on tegelikult aega korralikuks hommikusöögiks? Või kas üldse on? Varastel tõusjatel on tavaliselt hommikuti rohkem aega ning neil on raskem leida vabandusi, miks mitte valmistada endale tervislik hommikueine. Harvardi ülikooli arstiteaduskonna hiljutisest uurimusest selgus, et hommikusöögi vahelejätmine võib tõsta südame isheemiatõve riski.

Püsid õnnelikuma ja tervemana

Uuringute järgi on hommikuinimesed õnnelikumad ja tervemad kui nn öökullid. Seda kinnitab näiteks Toronto ülikooli uuring. Samuti on leitud, et õnnelikud inimesed täidavad ka oma töökohustusi parema meelega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles