Teadlased leidsid parima mooduse tablettide allaneelamiseks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: SCANPIX

Paljude inimeste jaoks on tablettide allaneelamine ebameeldiv ning neile, kes kannatavad neelamishäirete ehk düsfaagia käes, on see veel eriti raske katsumus. Saksa teadlased leidsid aga mooduse, kuidas saab tablette kõige lihtsamalt alla neelata.

Uuringu juht, Heidelbergi ülikooli professor dr Walter Haefeli, ütles, et ligi kümme protsenti patsientidest on püüdnud ravimite võtmisest mööda hiilida, tuues ettekäändeks neelamisprobleemid, vahendab Guardian.

Uuringus osales 143 patsienti, kellel palusid teadlased alla neelata tavalisi kareda pinnaga tablette ja kapsleid, kasutades selleks erinevaid tehnikaid.

Selgus, et tableti võtmiseks on kõige parem kasutada vaid 20 ml ehk üks supilusikatäis vett. Et tablettide neelamine oleks veelgi lihtsam, soovitavad nad nii tavaliste tablettide kui ka kapslite puhul kahte erinevat tehnikat.

Tavaliste kareda pinnaga tablettide puhul on kõige tõhusam moodus järgmine: täida plastikpudel veega, aseta tablett keelele, suru huuled tihedalt ümber pudelisuu ja seejärel lonksata tablett kurgust alla. Teadlaste kinnitusel paranes patsientidel sel moel tablettide allaneelamise võimekus 60 protsenti võrreldes üldlevinud viisidega, nagu näiteks veeklaasi kasutamine.

Kapslite puhul aga soovitavad teadlased järgmist tehnikat: aseta kapsel keelele, too lõug rinna poole ja neela niiviisi, et pea on ettepoole painutatud, tablett alla. Nõnda paranes patsientidel tablettide allaneelamise võimekus 88 protsenti võrreldes teiste levinud meetoditega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles