Külmetushaiguste ABC: marlimask näo ette, teetass vastu põski ja raamatud madratsi alla

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aevastamine võib anda märku lähenevast haigusest.
Aevastamine võib anda märku lähenevast haigusest. Foto: Panhter Media

Külmetushaigusi saab ennetada ja ravida ka kodustest tingimustes. Pärnu haigla kodulehel jagas selleks soovitusi sisehaiguste osakonna vanemõde Eha Valk.

Soojenda kiirelt üles koht, mis külmetab

Kui jalad külmetavad, tee kuuma jalavanni. Korraliku jalavanni tarbeks peavad jalad olema kuni põlvedeni vees. Samuti võib lisada vannivette sinepipulbrit, riivitud ingverit või tšillipulbrit. Peale jalavanni tasub panna jalga villased sokid.

Kui käed külmetavad, soojenda käsi voolava kuuma vee all.

Kui külmetab turi, mine kuuma duši alla ja pane selga soojad riided või poe sooja teki alla.

Puhka palju

Külmetuse vastu aitab kõige paremini puhkamine. Võttes aega puhkamiseks, keskendub keha haiguse vastu võitlemisele. Iga päev üks kuni kaks tundi puhkust või pikutamist aitab haigusega paremini toime tulla.

Tarbi piisavalt vedelikke

Juua tuleks puhast, toatemperatuuril vett või mahla. See aitab kehal veepuudust vältida. Eriti oluline on juua, kui inimesel on palavik. Tavapärase 1,5-2 liitri asemel tuleks päevas juua umbes liitri võrra rohkem. Väga hästi sobivad ka erinevad taimeteed, kuid vältida tuleks kohvi ning kofeiini sisaldavaid jooke, näiteks koolat, musta teed ja energiajooke, sest need viivad vedelikku kehast välja.

Joo taimeteed

Külmetuse korral tuleks juua salvei, põdrasambliku, mündi, melissi või kortslehe teed. Head teeb ka pärnaõie, vaarika ja värske ingveri tee joomine. Taimetee tarbimine aitab ka keha soojendada.

Kurguvalu puhul ei soovitata aga teed väga kuumalt juua, sest tuline vedelik ärritab valusat limaskesta veelgi. Sel juhul on kõige parem tarbida jooki veidi jahtunult. Ka mesi tuleks lisada teesse alles siis, kui jook on juba veidi jahtunud, sest muidu mee raviomadused kaovad. 

Hinga auru

Kuum aur aitab ninasekreedil vedelamaks muutuda ning leevendab ka ninakinnisust. Samuti aitab see leevendada köha.

Keeda vett ja pane seejärel pott kuuma veega kraanikaussi. Kata oma pea käterätiga ning hinga auru läbi nina. Samas tuleb olla ettevaatlik, sest aur võib nina kõrvetada. Seetõttu tuleks hingata tavapärasest aeglasemalt.

Kui ei ole palavikku, võib istuda ka kinnise uksega duširuumis või duši all ja võtta «auruvanni». Ka õhuniisutaja või märg rätik kuumal radiaatoril muudab keskküttest tingitud kuiva õhku niiskemaks ning leevendab niimoodi ninakinnisust ja kinnist köha.  

Tõsta magades peaosa kõrgemale

Kõrgem peaalus aitab leevendada ninakinnisusest tingitud ebamugavust. Tõsta peaalust kas patjade abil või tõsta kogu madratsi peaosa, pannes sinna alla mõned paksud raamatud. Nii saad kohe paremini hingata ja nina on magades vähem kinni. 

Kurista kurku soolveega

Kui kurk on hell või kurgus on kraapiv tunne, tee soolalahus ning kurista sellega kurku.

Loputa nina

Paljud külmetushaigusi põdevad patsiendid on hädas kas tilkuva või kinnise ninaga. Parim abi nende sümptomite leevendamiseks on loputada nina soolvee lahusega. Odavaim ja kiireim viis on teha soolalahus ise. Lahusta veerand teelusikat soola klaasis vees ning tilguta puhta pipetiga paar tilka kummassegi ninasõõrmesse. Oota kümme minutit ning seejärel nuuska.

Soojenda põskkoopaid

Ninakinnisuse ja nohu puhul on abi ka põskkoobaste soojendamisest. Aseta kummalegi põsele soe keedumuna või soe soolakott. Mida kuumem, seda parem, kuid kõrvetamisohu tõttu ole siiski ettevaatlik.    

Apteegist võib osta ka spetsiaalse geelikoti, mida võib soojendada kuumas vees. Põskkoobaste soojendamine aitab nohul muutuda vedelamaks ning vähendab turset. Kõige lihtsam viis põskkoopaid soojendada on panna kuum teetass lonksude vahepeal vastu põske. 

Määri end mentooli sisaldava salviga

Mentooli sisaldava salvi määrimine rinnale, oimukohtadele, nina alla või varvaste vahele aitab leevendada külmetust. Mentooli rahustav aur aitab veresoontel laieneda ning kergendab ka hingamist.

Söö korralikult

Külmetuse ja gripi ajal ei pruugi olla söögiisu. Seda enam tuleb aga pöörata tähelepanu toidule. Kõige tervislikum on toituda mitmekülgselt. Samas tasub kuulata ka oma keha. Enamasti tekib haiguse ajal isu värskete puuviljade järele. Süüa võib näiteks apelsine, ananassi või õunu. Värsketes puuviljades, eriti tsitruselistes, on palju C-vitamiini, mida keha haigusega võitlemisel vajab. Turgutavalt mõjub ka kodune supp.

Hinga värsket õhku

Värske õhk aitab leevendada köha ja avab ka kinnise nina. Tuuluta sageli oma tuba või jaluta õues. Palavikuga tasub küll toas püsida, aga tuba tuleks siiski tuulutada.

Mida teha palaviku, kurguvalu või kerge köha leevendamiseks?

Palavikuga jääge kindlasti voodisse ja jooge rohkelt vedelikke.

Palavikku pole vaja kunstlikult alandada. Palavik on organismi loomulik kaitsereaktsioon.

Kui kurk on hell või kurgus on kraapiv tunne, tehke soolalahus: veerand teelusikat soola lahustatuna soojas klaasitäies vees. Sool aitab röga väljutada, vähendab valulikku paistetust ning leevendab kraapivat või ärritavat tunnet kurgus. Kuristage kurku soolveega mitu korda päevas vastavalt vajadusele. Vette võite lisada ka teelusikatäie mett, mis omakorda pehmendab valutavat kurku.

Tasub meeles pidada, et aurud, jalavannid ja teised soojendavad protseduurid ei sobi, kui inimesel on kõrge palavik. Sellised protseduurid võivad kehatemperatuuri veelgi tõsta.

Kuidas vältida nohu?

  • Pese hoolikalt käsi, eriti peale aevastamist ja köhimist
  • Kasuta nohu ajal vaid isiklikke toidunõusid
  • Väldi rahvarohkeid kohti
  • Võimalusel kanna ühekordselt kasutatavat marlimaski

Mõned soovitused, kuidas nohu leevenda:

  • Nohu ajal soovitab rahvatarkus hoiduda nisu- ja piimatoodetest, mis võivad paranemisaega pikendada.
  • Külma soolvee kuur: tõmba läbi nina soolvett või tavalist vett ja sülita see seejärel välja. Sool tapab pisikuid. Lihtsam viis on loputada nina Humeri aerosooliga.
  • Kinnisele ninale toob leevendust auru sissehingamine. Nohu vastu aitavad angervaks, kadakas, mänd, eeterlikud õlid, kummel  ning kartulikeeduveest tõusev aur.
  • Apteekides on müüa sinepipulbrit, mis ei maksa palju ning millega saab teha jalavanne. Jalgade vees liigutamisest kerkib õhku ka sinepiauru.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles