Kolm levinud müüti pisikute kohta

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sageli arvatakse, et tualetid on räpasemad kui lennukiistmed.
Sageli arvatakse, et tualetid on räpasemad kui lennukiistmed. Foto: SCANPIX

Portaal Prevention.com lükkab erinevatele uuringutele tuginedes ümber kolm levinud müüti pisikute kohta.

1. Tualetid on räpasemad kui lennukiistmed

Ameerika mikrobioloogia ühingu uuringust nähtub, et lennukiistmetel on rohkem pisikuid kui tualettides. Näiteks võib antibiootikumide suhtes resistentne pisik MRSA lennuki käetugedel püsida seitse päeva, tualeti loputuskastinuppudel aga neli päeva. Nii käetugesid kui nuppe tuleb puhastada alkoholi baasil valmistatud desinfektsioonivahenditega.

2. Köögis leidub kõige rohkem pisikuid mikrolaineahju nuppudel

USA mittetulundusliku tervishoiu ja -ohutuse organisatsiooni NSFi uuringu andmetel ei pääse need isegi kümne kõige räpasema koha hulka köögis. Küll pääsevad nimekirja külmiku juurvilja- ja lihakast, blender, kaaneavaja, kummist spaatula jne. Seepärast tuleb neid kohti puhastada regulaarselt ja hoida puhastusvahendid käepärast.

3. Riidest köögirätikud on puhtamad kui pesukäsnad

Arizona ülikooli uuringust selgus, et 89 protsendil köögirätikutest leidus coli-laadseid baktereid ning igal neljandal köögirätikul olid kolibakterid. Pesukäsnadelt on neid leitud vähem. Köögirätikuid tuleb tihti pesta ja välja vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles