Aju mäletab unustatud emakeele kõla

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Imikuna teise riiki lapsendatud võivad oma emakeele täiesti unustada, kuid nende aju tunneb esimestel elunädalatel kuuldud keele hiljem eksimatult ära.

Kanada McGilli ülikooli neuroteadlased uurisid ajukuvamise abil 9-17 aasta vanuseid tüdrukuid. Üks rühm lapsi oli kasvanud ainult prantsuse keelt rääkivates peredes. Teise gruppi kuulusid hiinlased, kes olid väikelastena adopteeritud prantsuskeelsetesse perekondadesse. Kolmanda rühma tüdrukud olid samuti lapsendatud, kuid rääkisid võrdselt hästi nii hiina kui prantsuse keelt, kirjutab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Katsete käigus kuulasid kõik osalejad sama hiinakeelset juttu  ja samal ajal jälgiti nende ajus toimuvat. Tuli välja, et kõigil tüdrukutel, kelle emakeel oli algselt hiina keel, aktiveerusid samad ajuosad sõltumata sellest, kas nad koolieas oskasid hiina keelt või mitte. Nende aju tegevus erines tunduvalt neist lastest, kes olid esimestest elupäevadest saati kuulnud ainult prantsuse keelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles