Eksperiment: empaatia pole inimestest kadunud

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ehkki laborikatsed on näidanud, et inimesed tekitavad teistele kannatusi vähemalt näiliselt vägagi altilt, näitab uus uurimus, et empaatia pole kuhugi kadunud, kuid selle avaldumine nõuab hoolikalt kavandatud eksperimente.

Näiliste vastuolude uurimiseks ja inimeste empaatia piiride kompamiseks otsustas Oxfordi ülikooli psühholoog Molly Crockett panna taas paari kaks tihti kasutatavat mõjutusvahendit – raha ja valu, kirjutab ERRi teadusportaal.

Eksperimendis osalejad jagati juhuslikult paaridesse ning pandi mängima «mängu», kus igas voorus oli võimalik teenida teatud rahasumma, mis sõltus endale ja oma partnerile antud kergete elektrilöökide arvust.

Töörühm märkas peagi, et enamasti eelistasid katsealused anda partnerit puudutava otsuse korral talle vähem elektrilööke kui ennast piinates.

Sarnased mustrid kehtisid ka vastupidise olukorra puhul, kus katsealused elektrilöökide hulga vähendamiseks ise maksma pidid – nad olid valmis partneri tuntava valu vähendamiseks maksma keskmiselt poole rohkem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles