Pideva köha põhjus võib olla krooniline kopsuhaigus

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna tähistatakse ülemaailmset kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse (KOK) päeva. Haigus on kõige enam levinud keskealiste meeste ja linnaelanike seas ning haiguse levimus suureneb koos eaga.

Euroopa riikides on KOK hinnanguliselt levinud 5 protsendi täiskasvanud elanikkonna seas. Ka Eestis põevad haigust kümneid tuhanded inimesed, aga kõik arsti juurde siiski ei jõua.

KOK on haigus, mille korral sisse- ja väljahingamine on raskendatud ning haige kopsumaht väheneb järk-järgult. Haiguse peamised sümptomid on pidev köha, hingeldus, rögaeritus, hommikused peavalud ja päevane unisus. Tihti kaasneb haigusega ka kehakaalu langus ning isutus, harvemini valu rindkeres ja veriköha.

«Üldiselt võib öelda, et 80 protsendil haigust põdevatel inimestel on põhjuseks suitsetamine. Samas on tihti põhjuseks ka ebasoodsad töötingimused. Näiteks pidev töötamine tolmuses õhus, kaevanduses ning keevitamisel tekkivad aurud, samuti pidev kokkupuude värviaurudega. Lisaks on probleemiks pidevas tõmbetuules töötamine,» kommenteeris Qvalitas Arstikeskuse pulmonoloog-sisearst dr Elga Mesimaa.

Kuigi KOK on suurel määral pöördumatu ja süvenev haigus, on selle kulgu võimalik aeglustada ning siinkohal on oluline, et haigusele võimalikult vara jälile saadakse. KOKi saab diagnoosida lisaks kopsuarstile ka  perearst inimese küsitlemise, füüsilise läbivaatuse ja kopsufunktsiooni testide põhjal.

Goldcopd.org toob välja viis küsimust, mis aitavad välja selgitada, kas sul võib olla kroonilne obstruktiivne kopsuhaigus.

  1. Kas sul esineb köha enamuse ajast mitmel korral päevas?
  2. Kas köhimisel eritub ka palju röga?
  3. Kas hakkad hingeldama kergemini kui enamik sinu eakaaslasi?
  4. Kas oled vanem kui 40?
  5. Kas oled suitsetaja või endine suitsetaja?

Kui vastasid kolmele või enamale küsimusele jaatavalt, pöördu kindlasti arsti poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles