Seitse sümptomit, mida mehed ei tohiks eirata

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norskamine võib viidata tervisehädale.
Norskamine võib viidata tervisehädale. Foto: Panther Media/Scanpix

Uuringutest on selgunud, et mehed kipuvad oma terviseprobleeme pigem eirama ning ei kiirusta arsti juurde, sest valu kaebamine tundub ebamehelik.

«Neljast inimesest kolm, kes ei ole viimase viie aasta jooksul arsti juures käinud, on mehed,» ütles San Francisco psühhoterapeut ja raamatu «Dying to Be Men» autor Will Courtenay, kirjutab Newsmax Health.

Courtenay sõnul on ei jõua mehed arsti juurde, sest nad tahavad olla iseseisvad ning sõltumatud. Need omadused on üldjuhul küll tervitatavad, kui tervise valdkonnas tuleks usaldada siiski arste.

Newsmax Health tõi välja seitse sümptomit, mida mehed ei tohiks kunagi ignoreerida:  

Kõhukinnisus

Kõhukinnisusest pääsemiseks võetakse sageli lahtisteid. See võib aga anda märku soolestikus asuvast kasvajast, mis blokeerib toidujääkide väljutamise. Kui kõhukinnisus kestab kauem kui paar päeva, tuleks pöörduda arsti poole, sest paljud mehed surevad pärasoolevähki.

Kummalise välimusega «tähnid»

Nahavähk on kõige sagedamini diagnoositud vähk nii meestel kui ka naistel. «Nahavähki esineb järjest sagedamini,» ütles ka Courtenay. Seetõttu tulekski näidata ebakorrapärane kujuga «tähni» pärast selle avastamist ka arstile.

Kroonilised seedehäired

Harva esinevate kõrvetiste pärast ei tasu muretseda, kuid kui inimene kannatab nende käes enam kui kaks korda nädalas, tasuks rääkida sellest arstile, sest tegu võib olla reflukshaigusega. See võib viia söögitoru põletiku, veritsuse või haavanditeni. Raamatu «The Healthy Heart Miracle» autori Gabe Mirkini sõnul esineb söögitoruvähki varasemast sagedamini.

Pidev janu

Vaigistamatu janu võib viidata diabeedile. Diabeedist võivad anda märku ka teised sümptomid, näiteks sage urineerimine, suurenenud isu, iiveldus või teadmata põhjusel tõusnud või langenud kaal. Doktor Walter Gamani sõnul saab vereproovi abil mõõta  glükoositaset ning selle järgi on võimalik diagnoosida ka diabeeti.

Valu urineerimisel

Kui naistel viitab see sümptom tavalisel kuseteede infektsioonidele, võib meestel tekkida see probleem suurenenud eesnäärme või eesnäärmevähi tõttu.

Erektsioonihäired

Mayo ülikooli teadlaste hiljutisest uuringust selgus, et meestel, kel oli neljakümnendatest või viiekümnendates eluaastates erektsioonihäired, oli 50 korda suurem tõenäosus põdeda mõnda südamehaigust.

Norskamine

Doktor Courtenay rõhutas, et norskamine võib minna üle hingamisteede seisakuks ehk obstruktiivseks uneapnoeks. See mõjutab mehi rohkem kui naisi. Norskavad mehed peaksid sellest probleemist arstile rääkima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles