Päikesenappuse ohtlik tagajärg

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähene päikesevalgus võib tekitada tervisehädasid.
Vähene päikesevalgus võib tekitada tervisehädasid. Foto: SCANPIX

Värske uuringu kohaselt tõstab vähese päikesevalgusega seotud D-vitamiini puudus vähiriski, mistõttu peaksid Põhjamaade elanikud kaaluma D-vitamiini toidulisandite võtmist.

Põhjamaade elanikud vajavad paljale nahale vähemalt paar korda nädalas 5-30 minutit päikesevalgust, kuid pimeda talve tõttu on see pea võimatu, kirjutab Telegraph.

Põhiliselt tekib D-vitamiin inimese nahas päikese toimel, ent vähese päikese tõttu ei saa meie laiuskraadidel suurem osa inimestest seda piisavalt.

Ajakirjas British Medical Journal avaldatud Taani uuring näitab, et päikesenappus tõstab vähiriski. Uuringus jälgiti ligi 40 aasta jooksul 96 000 inimest, kellelt võeti regulaarselt vereproove, samuti vaadeldi nende elustiili ja toitumist.

Selgus, et neist, kelle organismis oli madal D-vitamiini tase ehk kes ei viibinud piisavalt päikese käes ega omastanud D-vitamiini ka toidust, haigestusid 40 protsenti suurema tõenäosusega vähki.

D-vitamiini puudus võib soodustada ka südamehaiguste, diabeedi, depressiooni ja luuvalu tekke riski.

Põhjamaades on suved lühikesed ning oktoobrist märtsini käib päike D-vitamiini omastamiseks liiga madalalt. Kopenhaageni ülikooli haigla teadlased kinnitavad, et sel põhjusel on talvel eriti oluline tervislikult toituda ja toidulisandeid võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles