Uuring: viirustel on organismi tugevdav võime

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nohu.
Nohu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Haigustekitajate heasoovlikkuse proovile panemiseks toimetas Ken Cadwell kolleegidega New Yorgi ülikooli Langone'i meditsiinikeskusest mikroobivaba soolestikuga hiirte seedeelundkonda noroviiruse osakesi.

Kui eriti talvel leviv viirus tekitab inimestel kõhtulahtisust, siis tervetele hiirtele on see täielikult ohutu, vahendab ERRi teadusportaal.

Järgnenud katsetes täiendas Cadwell nende toidulauda vastavalt potentsiaalselt surmava seedekulglat ärritava kemikaali ja kolibakterile sarnaneva patogeeniga Citrobacter rodentium.

Töörühm leidis, et võrreldes üdini steriilse kontrollrühma hiirtega elasid noroviirust kandvad hiired keemiarünnaku üle sagedamini ning haigustekitaja poolt põhjustatud sümptomid polnud nii tõsised.

Mikroobivaba soolestikuga hiired kannatasid tõsiselt nii kõhulahtisuse, kaalukaotuse kui koekahjustuste läbi, millest Cadwell järeldab, et noroviirus täitis mingil määral kaitsvat rolli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles