Geeniuuring seob homoseksuaalsusega kaks genoomi piirkonda

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadusuuring, millesse kaasati üle 800 homoseksuaalse orientatsiooniga mehe genoomi uurimine, viitab, et sättumusel on geneetiline komponent.

Illinoisi osariigis asuva NorthShore'i uurimisinstituudi geneetik Alan Sanders kogus kolleegidega viie aasta vältel 818 mehe sülje- ja vereproove, kes pärinesid kokku 384 perekonnast, kirjutab ERRi teadusportaal.

Arvestades, et uurimisalused olid peale oma sättumuse üksteisest suhteliselt erinevad, võis oodata, et samas genoomi piirkondades sõelale jäävad üksiku nukleotiidi polümorfismid (SNP) võiksid seostuda nende seksuaalse orientatsiooniga.

Nii kitsenes huvipakkuvate SNP'de arv viieni, leitud polümorfisme võis kohata piirkondades 8q12 ja Xq28, mis ei tähenda veel seda, et teadlased oleks teinud kindlaks kaks «homogeeni».

Kuid Sanders märgib, et on võrrelnud kogutud andmeid ka heteoroseksuaalse sättumusega meeste pärilikkusainega, millel on potentsiaali orientatsiooni mõjutavate geenide arvu oluliselt kitsendada, samuti töötab ta kolleegidega genoomiülese assotsiatsiooniuuringu kallal, kuhu on kaasatud veel tuhande homoseksuaalse sättumusega mehe pärilikkusaine.

Samas märgib ta töös, et sarnaselt intelligentsusega on seksuaalsel sättumusel oluline roll ka keskkonnast lähtuvatel teguritel ning et äärmiselt tõenäoliselt on tulevikus sõelale jäävatel geenidel üksikuna vaid suhteliselt väike mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles