Kõige hullem asi, mida silmadele teha

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müükase ka värvilisi kontaktläätsi.
Müükase ka värvilisi kontaktläätsi. Foto: MARINA PUSHKAR/PM/EMF

Värske uuringu järgi käib igal aastal ligi miljon ameeriklast arsti juures sarvkesta haavandite ja teiste kontaktläätsedega seotud haiguste tõttu. Raskematel juhtudel võib selliste haiguste tõttu lausa pimedaks jääda.

Uuringu autori doktor Jennifer Cope’i sõnul võivad uurigu tulemused probleemi isegi alahinnata, sest teadlased arvestasid arstide ja erakorralise meditsiini poole pöördumisi ning jätsid välja patsiendid, kes käisid optometristi juures, vahendab menshealth.com.

«Need visiidid meie uuringu andmetes ei kajastunud, kuid on väga tõenäoline, et inimesed pöördusid silmadega tekkinud probleemide korral ka sinna,» rääkis ta.

Kui inimene ei puhasta kontaktläätsi korralikult, võivad kogeneda sinna bakterid, seened, amööbid või viirused, mis võivad põhjustada silmahaigusi.

Sageli saavad läätsedest nn pisikutemagnetid inimeste kiire elutempo tõttu. «Pideva kiirustamise tõttu kiputakse kõiki asju üle jala tegema ning nii juhtubki, et ka läätsi ei puhastata korralikult,» ütles Cope.

Uuringu autor tõi välja mõned viisid, kuidas oma läätsi paremini hooldada.

Kanna läätsi ettenähtud aja

«Paljud inimesed proovivad läätsede kandmise aega venitada: päevaseid läätsi kantakse kaks päeva, kahenädalasi läätsi kolm nädalat,» ütles doktor. Just selline käitumine aitab bakteritel paljuneda.

Pese oma läätsekarpi iga päev ning vaheta seda iga kolme kuu järel

«Väga sageli arvatakse, et kui läätsekarp ei ole katki, võib seda igavesti kasutada. Tegelikult tuleks läätsede hoidmiseks mõeldud karpi iga kolme kuu tagant vahetada,» rääkis Cope.

Hoia prille oma trennikotis, töö juures sahtlis, auto kindalaekas ... 

Prille võib minna vaja, kui jääd kogemata magama, käid duši all või ujumas või teed midagi muud, mida ei soovitata kontaktläätsedega teha. Kui prillid asuvad läheduses, saad läätsed kiiresti nende vastu vahetada. «Niipea kui oled läätsed ära võtnud, tuleb need puhastada desinfitseeriva vahendiga ning panna karpi,» lisas Cope.

Läätsede korralik hooldamine vähendab silmahaiguste tekkimise riski. Cope soovitab läätsekandjatel silmapõletiku kahtluse korral koha läätsed ära võtta ning kanda vahelduseks prille. Kui põletiku ilmingud pärast seda ei lõppe, tasub minna arsti juurde ning talle oma murest rääkida.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles