Eestis püsib emakakaelavähki haigestumine Euroopa kõrgeimate seas

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse vastane vaktsineerimine.
Emakakaelavähki põhjustava papilloomiviiruse vastane vaktsineerimine. Foto: SCANPIX

Emakakaelavähi esmashaigestumus Eestis püsib Euroopa kõrgeimate seas ning on alates 2000ndate algusest järsult suurenenud.

Kuigi emakakaelavähi juhte on igal aastal umbes 185, on just see vähk kõige sagedasem noorte, 15-40-aastaste naiste seas. Need trendid viitavad vajadusele analüüsida ja parandada sõeluuringuprogrammi toimimist, vahendab meditsiiniuudiste portaal med24.ee Eesti Vähiliidu sügiskonverentsil räägitut.

Alates 2000ndate aastate algusest on emakakaelavähki haigestumine hoolimata riiklikust sõeluuringuprogrammist järsult kasvanud. Sel perioodil on haigestumus suurenenud kõigis vanuserühmades, eriti aga alla 60-aastastel naistel.

Kogurahvastiku emakakaelavähi suremus on alates 1980ndatest küll vähenenud, kuid viimastel aastatel on langus peatunud. Vanuserühmi eraldi vaadates on viimasel aastakümnel suremuse vähenemine märgatav ainult 30-44-aastaste naiste seas, rääkis Kaire Innos TAI epidemioloogia ja biostatistika osakonnast.  

Statistikat vaadates suurenes emakakaelavähi viie aasta suhteline elulemus perioodide 1995-1999 ja 2005-2009 võrdluses 58 protsendilt 67 protsendini, kusjuures suurim muutus toimus 30-39- ja 40-49-aastaste naiste elulemuses. Märgatavalt paranes elulemus lokaalse emakakaelavähiga patsientidel. Samas on lokaalses staadiumis diagnoositud vähijuhtude osakaal mõnevõrra vähenenud, rääkis Innos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles