Elektriline stimulatsioon osutus kofeiinist tõhusamaks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv.
Kohv. Foto: SCANPIX

USA teadlased leidsid kohalikus õhuväebaasis töötavate sõjaväelastega tehtud katsetes, et aju elektriline stimuleerimine parandab nende sooritusvõimet valvelolekut nõudvates ülesannetes kaks korda paremini kui kofeiin ja selle mõju on kolm korda pikaajalisem.

Andrew McKinley võttis katses vaatluse alla 30 sõjaväeanalüütikut, keda hoiti pärast tüüpilist tööpäeva 30 tunni vältel ärkvel. Iga kahe tunni tagant kontrolliti uurimisaluste reaktsiooniaega ja paluti neil oma enesetunnet kirjeldada, vahendab ERRi teadusportaal.

Kella nelja paiku öösel, mil inimeste sooritusvõime on tavaliselt kõige kehvem, virgutati katsealuseid siis kas kofeiini sisaldava nätsu ja pea külge kinnitatud elektroodidega, mis tegelikult ei teinud midagi, tavalise nätsu ja tegeliku elektrilise stimulatsiooniga või siis mitte millegagi (kuigi neile jäeti mulje, et virgutati).

Eelnevate eksperimentide põhjal oli töörühm küll juba enne katset kindel, et aju koljuülese alalisvooluga (tDCS) ergutamine tõstab katsealuste sooritusvõimet paremini kui kofeiin, kuid olid siiski üllatunud, kui kaua elektrilise stimulatsiooni mõju kestis – sooritusvõime jäi muutumatuks kuue tunni vältel ning vahet tajusid ka uurimisalused ise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles