Amet selgitab: mis on spice ehk sünteetiline kanep?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünteetiline kanep levib üle kogu maailma.
Sünteetiline kanep levib üle kogu maailma. Foto: AP/Scanpix

Viimasel ajal on Eestis paljud noored sattunud pärast sünteetilise kanepi pruukimist meedikute hoole alla. Mis on spice ja miks see ohtlik võib olla, selgitab ravimiamet.

Spice on üldnimetus sünteetilisi kannabinoide sisaldavatele toodetele. Eestis on levitatud järgmiste nimetustega sünteetilisi kannabinoide sisaldavaid pakendeid: Forest Humus, SenSation, Dream, King B Forever, Smoke Plus, Scope the Flower Power, Yucatan Fire, Skunk, Mojo jm.

Pakendi sisuks on tihti vaid tundmatu taimne puru, millele on lisatud ühte või mitut sünteetilist kannabinoidi (näiteks AM-2201, JWH-018, JWH-073, HU-210; CP 47497 jne). Nimetatud ained omavad kanepis leiduvale tetrahüdrokannabinoolile (THC) sarnast psühhoaktiivset toimet (toimides kesknärvisüsteemile ning mõjutades meeleolu, mõtlemist ja käitumist kuni sõltuvuse tekkimiseni) ning neid manustatakse peamiselt suitsetades.

Kas pakendil olev teave on tõene?

Sageli ei ole. Eksitav võib olla teave nii toote looduslikkusest, taimsetest koostisosadest kui ka sünteetilise kannabinoidi olemasolust või selle puudumisest.

Kas spice on ohtlik või mitte?    

Uute  sünteetiliste kannabinoidide toime on ettearvamatu ning võib mõjutada paljusid organismi funktsioone. Neile on väga iseloomulik intensiivne, sageli kauakestev narkojoove ning tihti põhjustab nende tarvitamine pöördumatuid psüühika- ja käitumishäireid – ennast ja teisi kahjustavat käitumist, päevi kestvaid psühhoose jne. Sünteetiliste kannabinoidide väga tugevast toimest tulenevalt on nende ainete tarvitajatel suur oht ainete üledoseerimiseks, mis võib päädida tõsise tervisekahjustuse või surmaga.

Kas spice on seaduslik või mitte?

Võib olla ebaseaduslik. Spice tüüpi märgistusega pakendite puhul on enamasti teadmata, milliseid sünteetilisi kannabinoide konkreetne toode sisaldab, seetõttu ei saa levitaja ega ka tavakasutaja selle seaduslikkuses kuidagi veenduda. Ainete lõplik identifitseerimine on võimalik ainult laboratoorse analüüsi teel selleks määratud riiklikus ekspertiisiasutuses.

Kui vähemalt üks pakendis sisalduvatest sünteetilistest kannabinoididest kuulub narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja, siis ei ole selle toote käitlemine (sh tarvitamine) seaduslik ja sellele võib järgneda karistus.

Uute psühhoaktiivsete ainete puhul (milleks on muuhulgas ka sünteetilised kannabinoidid) on seaduslikkuse seisukohast liigitamise aluseks narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekiri – kui aine kuulub nimekirja, siis on selle käitlemine ilma vastava loata keelatud.

Lisaks sellele ei ole nende toodete toime inimesele ja terviseohud kuidagi seotud nende võimaliku seaduslikkusega – sünteetilised kannabinoidid on struktuurilt küll sarnased, kuid nende toime võib olla väga erinev ning tavapärasest kanepist tugevam ning seeläbi on ka sõltuvuse tekkimine kiirem.

See, mis pole keelatud, ei ole veel ohutu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles