Vesipiibu suitsetamine võib põhjustada leukeemiat

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesipiip
Vesipiip Foto: Raigo Pajula

Paljud noored inimesed peavad vesipiipu sigarettidest ohutumaks, kuid uue uuringu järgi sisaldab vesipiibu suits mürgist benseeni, mida on varasemates uuringutes seostatud suurenenud leukeemia ehk vere ja luuüdi vähi riskiga.

«Vastupidiselt sellele, mida arvatakse, ei ole vesipiibutubaka suitsetamine teiste tubakavormide suitsetamise ohutuks alternatiiviks,» ütles WebMD'le uuringu autor Nada Kassem San Diego ülikooli käitumusliku epidemioloogia ja kogukonna tervise keskusest.

Teadlased analüüsisid benseeni ainevahetusprodukti S-fenüülmerkaptuurilise happe (SPMA) taset 105 vesipiibusuitsetaja uriinis ja 103 mittesuistetava, kuid vesipiibusuitsuga kokku puutunud inimese uriinis.  

Pärast vesipiibukohvikus läbi viidud katset oli SPMA tase vesipiipu suitsetanutel normist neli korda kõrgem ning kohvikus viibinud mittesuisetajatel normist 2,6 korda kõrgem. Pärast kodustes tingimustes korraldatud katset oli vesipiibusuitsetajatel SPMA tase normist kaks korda kõrgem ja mittesuisetajatel normis.

«Vesipiibutubaka suitsetamine hõlmab söe põletamist tubaka soojendamiseks, et toota suitsu, mida suitsetaja sisse hingab. Nii et lisaks tubakasuitsus endas sisalduvate toksiliste ainete ja kartsinogeenide sissehingamisele hingavad vesipiibusuitsetajad ja ka samas ruumis viibivad mittesuitsetajad sisse suures koguses söe põlemisel tekkivaid toksilisi ja kartsinogeenseid aineid,» märkis Kassem.

Kassem usub, et kuna ohutut kogust benseeni ei ole olemas, oleks vaja piirata vesipiibutubaka suitsetamist ning reguleerida siseruumides vesipiibutubaka suitsetamise puhul õhu puhtust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles